Русия използва забранени химически оръжия, особено газ хлорпикрин, в битките по цялата фронтова линия в Украйна, с цел да отслаби способността на украинските войски да защитават укрепени позиции и дори да ги принуди да отстъпят, пише The ​​Wall Street Journal.

Американски и украински служители, както и лекари, войници и международни изследователи, казват, че използването на забранени химически оръжия от Русия на бойното поле става все по-често, тъй като Москва засилва своята офанзива.

По-рано този месец Съединените щати обявиха санкции срещу руски компании и правителствени агенции, участващи в създаването и доставката на химически оръжия, използвани на фронта, като специално подчертаха хлорпикрина.

Химикалът, понякога използван в пестициди, е въведен в експлоатация по време на Първата световна война и е забранен за използване в бойни действия от Конвенцията за химическите оръжия, която Русия е подписала, пише "Фокус".

Дан Касета, експерт по химически оръжия и асоцииран изследовател в мозъчния тръст Royal United Services Institute в Лондон, казва, че хлорпикринът е токсичен за хора и животни и също така действа като дразнител.

В зависимост от степента на излагане, газът може да изгори кожата ви, да раздразни слъзните ви канали и да затрудни дишането. Химикалът е заменен от по-модерни вещества, понякога използвани от полицията като сълзотворен газ, известни като CN и CS, които също са забранени от конвенцията, казва Касета.

"Според капитан Дмитрий Сергиенко, помощник-командир на Аналитичния център на силите за поддръжка на украинската армия, който анализира използването на химически оръжия на фронта, и трите вещества се използват от руснаците на бойното поле.

Въпреки че неговата група основно записва използването на CN и CS в района, който проследяват, те също откриха две гранати, съдържащи хлорпикрин, на изоставени руски позиции“, пише WSJ.

Украинците наблюдават използването на химически оръжия на фронта от февруари 2023 г. и броят на потвърдените инциденти непрекъснато нараства.

Към 3 май Силите за поддръжка са потвърдили 1891 подобни атаки, откакто е започнало проследяването на данните, 444 от тях през април, увеличение със 71 потвърдени инцидента спрямо предходния месец.

Тези числа са непълна картина, тъй като интензивността на боевете често прави невъзможно да се стигне до мястото, където е използван газът, за да се вземат проби или да се интервюират войници, отбелязва WSJ.

Лейтенант Виталий Катрич, военен медик, работещ в стабилизационен пункт близо до фронта, заяви, че е имало моменти, когато всеки втори пациент, който лекува, е бил изложен на отровен газ. По думите му, след като руснаците получат пратка, те я използват постоянно, докато не свърши.