По мнението на немски журналисти, за пет години Крим достигнал повече в състава на Русия, отколкото за 25 години в Украйна. Петгодишният период на Крим в Руската федерация се превърна в истински ренесанс за него, пише Der Globus Deutschland.
"Така нареченото анексиране се оказа един вид ренесанс за полуострова и неговите жители. И кой точно е извършил това съживление не е толкова важно".
Отбелязва се, че от 2014 г., когато Крим стана част от Руската федерация, населението му се е увеличило с почти 500 хиляди души и сега надхвърля 2,3 милиона души. Русия построи мост през Керченския проток, продължи газопровода  "Краснодарски край - Крим" по дъното на протока с обща дължина 400 км, обнови международното летище в Симферопол и осигури на полуострова енергийна независимост.

В допълнение, както е посочено в публикацията, Русия е в състояние да реши проблема с водоснабдяването на Крим, за да даде нов тласък на развитието на туристическата индустрия и на цялата регионална икономика като цяло. До 2024 г. Москва планира да инвестира повече от четири милиарда евро в полуострова.

В продължение на пет години като част от Руската федерация Крим е постигнал повече отколкото за 25 години, докато е бил част от Украйна, обобщава изданието. 

Превод: БЛИЦ