Все повече американци си строят частни бункери, готвейки се за най-лошия сценарий, включително заради кризата около Северна Корея. Но този вид укрития са по джобовете само на по-заможните, пише в анализ Deutsche Welle.

В източната част на щата Небраска се намира Офът – една от най-важните бази на американските военновъздушни сили. На пистата за излитане стои преустроен "Боинг-747" с пуснати двигатели, зареден догоре с керосин. Пилотите и останалият бордови персонал са по местата си. Самолетът има готовност да излети в рамките на броени минути и да откара американския президент на сигурно място в случай на ядрено нападение, или на поразяващ терористичен удар в самата Америка.

В случай на криза, предварително уточненият сценарий предвижда президентът и неговото семейство, членовете на Конгреса и висшите военни да бъдат откарани на защитени места, например в Рейвънрок – подземна военна база в Пенсилвания.

Но докато членовете на американското правителство могат да се чувстват защитени, за обикновеното американско население няма достатъчно подземни бункери и укрития. Не само това - официалните указания за поведение в случай на катастрофа съдържат неща, които звучат като виц: на хората се препоръчва например да не гледат в ярката светлина, придружаваща експлозията, за да не ослепеят; да заровят някъде заразените от радиацията дрехи; да вземат душ, след което да си потърсят подземно укритие.

От 10 хил. долара нагоре

Полза от всичко това извличат частни фирми като Аtlas Survival Shelters или Rising S. Те строят подземни бункери – кръгли, квадратни или правоъгълни, със съответното обзавеждане и системи за филтриране на въздуха. Цената на най-простите модели започва от 36 000 долара. Към нея се добавят разходите за монтаж и обзавеждане. Търсенето постоянно расте - както по времето на Студената война, казва основателят на Аtlas Survival Shelters Рон Хабърд. Все пак имало и бункери за „социално слаби" – техните цени били около 10 хиляди долара. Освен с природните бедствия, като ураганите "Харви" и "Ирма", страховете на американците сега са свързани основно и с напрегнатата ситуация около Северна Корея.

Много американци вярват и в т.нар. Часовник на Страшния съд, предсказващ уж колко време остава на света до неговото унищожение от природни катаклизми или ядрени оръжия. Според този символичен часовник, до дванайсетия час оставали две минути и половина. Толкова близо до катастрофата светът не е бил от началото на Студената война през 1953 година.

Играчка за супербогати

В САЩ бункерите на Рон Хабърд се продават най-добре сред по-заможните американци. купуват ги хората, които имат всичко – частен самолет, ферари и лятна къща. Има бункери с ресторант, кино и дори с плувен басейн. За тези клиенти подземните укрития са по-скоро играчка и престиж, отколкото гаранция за оцеляване. В едно рекламно видео Рон Хабърд нарича своите бункери „пещера за мъжете". Той е построил един такъв и за своето семейство, в което е изложил 58-те си лични оръжия.

И за свръхбогатите от Силициевата долина подготовката за края на света прилича повече на приключение, отколкото на сериозна грижа. В различни групи във Фейсбук заможните американци обсъждат различни модели газови маски и обзавеждане за бункери. Твърди се, че и Бил Гейтс имал вече няколко бункера за себе си и семейството си.

Рон Хабърд пък припомня, че укритията могат да се използват и без да е настъпила катастрофа. И препоръчва: „Докато не е дошъл краят на света, поканете си приятелите в подземната пещера, запалете си по някоя пура и си гледайте кефа".