Дейвид Петреъс е имал както неуспехи, така и успехи, но той остава един от най-уважаваните генерали на съвремието. Той също не е наивник. Дори докато 101-ва въздушнодесантна дивизия бързо напредваше към Багдад под негово командване през 2003 г., той се чудеше: "Кажете ми как ще свърши това“, пише The Washington Post в материал.

Той не прогнозира и бърз край на войната в Украйна. Въпреки това пенсионираният генерал се завърна от посещение миналата седмица в Киев, където се срещна с украински военни и цивилни лидери, с положителна оценка за перспективите за започващата украинска контраофанзива.

Той ми каза, че въпреки че има вероятност да дадат тежки жертви в началото, той очаква "украинците да постигнат значителни пробиви и да постигнат много повече, отколкото повечето анализатори прогнозират“.

Това е добре да се чуе, защото украинците са се заели с изключително трудна военна задача. Те напредват срещу подготвени отбранителни позиции, обилно подкрепени от артилерия - а във война отбраната винаги има предимство пред настъплението.

Обичайното основно правило е, че една атакуваща сила се нуждае от числено превъзходство 3 към 1 в точката на нападение, за да успее.

Върхът на украинското копие ще бъдат приблизително осемте нови бронирани бригади — може би общо 40 000 войници — обучени от НАТО и въоръжени с германски танкове Leopard 2 и немски бойни машини на пехотата Marder 1, британски танкове Challenger 2, американски бойни машини Bradley и други специализирани машини, подобни на бронирани булдозери, предназначени да пробиват руски окопи и да орат руските минни полета.

Следващите сили ще трябва да се движат бързо, за да консолидират напредъка, постигнат от ударните войски отпред. (Както Петреъс ми посочи, това беше "способност, която липсваше на украинците при тяхната впечатляваща офанзива в Харков миналата есен“.)

Тяхната цел ще бъде да напреднат към Азовско море, прекъсвайки "сухопътния коридор“ между окупираните от Русия Крим и Донбас.

Офанзивата с комбинирани оръжия, използваща всички елементи на военна мощ, е най-трудното начинание във войната и такова, което руснаците не успяха да извършат при неумелото си нахлуване в Украйна миналата година.

(Помните ли 50-километровото задръстване от руска техника пред Киев?) Американската армия е станала много добра в маневрената война с комбинирани оръжия – за това свидетелстват успеха на САЩ във войната в Персийския залив през 1991 г. и похода към Багдад през 2003 г. – но украинците са новобранци в това сложно военно изкуство.

Освен това на украинците им липсва критичен елемент, който позволи успеха на американските сили: превъзходството във въздуха.

Руснаците също го нямат; никоя страна не може постоянно да преминава въздушната отбрана на другата. Това означава, че въпреки че американските войски в контакт с врага могат да разчитат на "близка въздушна подкрепа“, украинците не могат.

Първите F-16 няма да пристигнат в Украйна преди есента, така че украинските сили ще трябва да се справят без тях в тази офанзива.

Не е чудно, че дори анализаторите на разузнаването на САЩ са мрачни относно перспективата украинските сили да направят пробив. Но Петреъс ми изпрати имейл в четвъртък:

"Вярвам, че украинските командири в крайна сметка ще организират много впечатляващи комбинирани въоръжени операции“. Той обаче предупреди също, че както при вълната от 2007 г. в Ирак, боевете в ранния период на украинската офанзива "ще станат много по-трудни, преди да станат по-лесни“.

Той посочи какво ще се изисква: танковете ще трябва да напредват с пехота ("за да попречат на руската пехота да използва противотанкови управляеми ракети“), инженерите ще трябва "да пробият минни полета и препятствия“, артилерията и минохвъргачките ще трябва да "принудят руснаците да държат главите си наведени в окопите, системите за противовъздушна отбрана ще трябва да напредват с танковете и бронираните машини, "за да попречат на руските самолети да подкрепят руските защитници“, системите за електронна война ще трябва "да заглушат руските радиомрежи“, безпилотните самолети ще трябва да намерят руските щаб и резервни сили "за удари прецизни боеприпаси“ и, разбира се, логистиците ще трябва да следват "точно зад водещите елементи с допълнителни боеприпаси, гориво, храна, вода, поддръжка и медицинска поддръжка“.

Това са много елементи за синхронизиране в разгара на битката – процес, който той оприличи на дирижирането на симфоничен оркестър.

Но Петреъс ми каза: "Напълно е възможно руските части – сега съставени все повече от зле обучени, зле оборудвани и зле ръководени индивидуални заместници, които са били в тежки битки в продължение на много месеци – да се окажат доста крехки и да се сринат в големи области".

Руснаците, отбеляза той, ще имат проблеми да отговорят на украински пробив, защото нямат достатъчно резерви, за да покрият фронт от над 1000 километра. И ако руснаците се опитат да запушат една дупка в линията, те може да създават други уязвимости другаде.

Петреъс казва, че наводненията, причинени от разрушаването на язовир Каховка в Южна Украйна във вторник, вероятно от руските сили, няма да "засегнат значително украинската офанзива“.

Наистина, някои руски позиции по поречието на река Днепър бяха наводнени заедно с много украински селища и след като наводненията се оттеглят, реката всъщност ще стане по-плитка и по-лесна за преминаване.

Това не означава непременно, че украинците могат скоро да сложат край на войната. Както Рафаел С. Коен и Джан Джентиле от Rand Corp. предупредиха във Foreign Policy, американците трябва да преодолеят фиксацията си върху "кратките, решителни войни“.

Повечето войни са дълги и изтощителни и войната в Украйна не е по-различна. Продължава от 2014 г. - не от 2022 г. - и независимо какво ще се случи с това контранастъпление, вероятно ще продължи и през 2024 г.

Но ако Петреъс е прав и украинците успеят да прекъснат сухопътния коридор между Донбас и Крим, те могат да нанесат мощен удар срещу нашествениците.

Украинско настъпление към Азовско море би изложило на риск контрола на Русия над Крим, който, както отбеляза Петреъс, е местоположението на "руски въздушни бази, щабове, логистични депа, военноморски бази и други активи“, които поддържат руските военни операции навсякъде в Украйна.

Съединените щати могат и трябва да помогнат на украинците, като им предоставят, както се застъпват Петреъс и много други военни експерти, армейски тактически ракетни системи (ATACMS), които да допълнят осигурените от Великобритания крилати ракети Storm Shadow, за да позволят удари с по-голям обсег срещу Крим.

Ако това контранастъпление наистина е успешно, украинците не само ще освободят повече от земята си от брутална окупация, но също така може да накарат повече руснаци да приемат, че това е война, която не могат да спечелят и да убедят Запада да продължи да предоставя подкрепата, от която Украйна се нуждае в дългосрочен план.

Разбира се, войната е най-сложната и непредсказуема човешка дейност и провалът винаги е вариант. Но шансовете в този случай са в полза на Давид пред Голиат, поради промените, които трансформираха украинската армия през последните години.

И украинската, и руската армия са отделни от Червената армия. И все пак, откакто украинците започнаха да получават западно обучение през 2014 г., те насърчават инициативата за малки части, която характеризира въоръжените сили на НАТО – и това, казва Петреъс, "ще позволи на украинците да се възползват максимално от всеки успех, който постигнат“.

Руснаците, от друга страна, остават затънали в мисленето отгоре надолу, съветско-централно планиране, където младшите офицери остават зависими от заповеди от по-високо ниво - които често са далеч от фронта и не могат да реагират на бързо променящите се условия.

Съществува и изключително важният въпрос за различните мотивации между двете страни - и както се съобщава, че Наполеон е казал, "във война моралната сила спрямо физическата е три части от четири".

Петреъс отбеляза, че "украинците са напълно мобилизирани, виждат това като своя война за независимост и имат висок морал".

За разлика от това, посочи той, "много руски войници вероятно не чувстват същата ангажираност към своята кауза и вероятно имат доста лош морал след месеци в окопи и райони, където местните граждани ги мразят“.

Един от героите на Петреъс, генерал Дуайт Д. Айзенхауер, казва на войските, които ще започнат освобождението на Европа в Деня на десанта в Нормандия: "Надеждата и молитвите на обичащите свободата хора навсякъде маршируват с вас“.

Днес надеждите и молитвите на обичащите свободата хора навсякъде маршируват с украинските войски. Можем само да се надяваме, че тяхната контраофанзива ще бъде толкова успешна, колкото Петреъс очаква.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук