Руската федерация търси конфронтация със Съединените американски щати. Размишленията и коментарите за нова надпревара във въоръжаването с ядрен арсенал отново влязоха в обръщение. По всичко личи, че ледената епоха наближава. В Германия обаче нямат ясна позиция по отношение на това на коя страна ще застане страната този път, коментират от редакцията на националния ежедневник Die Welt.
Суматохата е силно осезаема в Берлин, където партиите зачестиха споровете за това коя е правилната стратегия срещу Москва. "Руският президент Путин все повече се развива като диктатор и прилага чиста политика на сила, отговорна за смъртта на хиляди невинни хора Сирия и Украйна", коментира християндемократът Елмар Брок, председател на Комисията по външна политика в Европейския парламент. 

Брок призовава политиците да приложат много по-твърд подход към Русия, който освен икономически санкции трябва да включва и забрана за предоставяне на технологии за производство на оръжия, а също и такива за компютърни софтуери. 

Но не всички в Берлин имат толкова крайно отношение към случващото се в Москва. Генералният секретар на ХДС Петър Таубер се оплаква, че ГСДП "за съжаление все по-често се проявява като антиамерикански стожер - не само в дебатите за свободна търговия, но и за ролята на НАТО". 

В редиците на Християнсоциалния съюз (ХСС) гласовете също не съвпадат с партията на канцлера Ангела Меркел. Изпълнителният комитет на ХСС се срещна с Баварската бизнес асоциация и прие съвместна декларация с ключовото изречение: "Санкциите не трябва да бъдат постоянни. Блоковото мислене вече не е подходящо". В Мюнхен човек може лесно да разбере, че икономиката на свободната държава е приоритет за премиера Хорст Зеехофер, който не се поколеба лично да посети Владимир Путин, за да разговаря с него на тази тема - въпреки неодобрението на Берлин, уточнява "Фокус". 

Социалдемократите се колебаят между критично отношение към Путин и снизхождение към Кремъл. Но дори и в Министерството на външните работи, ръководено от Франк-Валтер Щайнмайер, са раздразнени от прекомерните хардлайнери срещу НАТО. Така или иначе ГСДП буди съмнения дали застава на страната на Москва или на Вашингтон. Те държат на Берлин да стои плътно в редиците на ЕС и НАТО. Но са съблазнени и от идеята за обща кауза с Москва. Една от причините за тази на пръв поглед странна позиция е свързана с това, че Русия все още е възприемана като стълпник на партията им. Не бива обаче да се забравя, че Германия постепенно навлиза в период на предизборна треска, която допълнително усложнява сложните политически игри в Берлин.