След края на Студената война САЩ решиха, че е дошъл „краят на историята“ и нищо друго вече не стои на пътя към мира, просперитета и хармонията, пише Die Welt. Но тази идея се оказа фантазия и съдбоносна самоизмама.

Западът подцени Русия, която се прероди от руините на СССР. Тя стана по-силна и не се съгласява да се задоволява с второстепенна роля в новия световен ред, казва авторът на статията Михаел Щюрмер.

След разпадането на Съветския съюз в САЩ се разпространи идеята, че е дошъл „краят на историята“ и вече нищо няма да попречи на мира, просперитета и хармонията, пише Die Welt. Автор на тази идея беше американският политолог Франсис Фукуяма.

Не случайно това „пророчество“ произхожда от Съединените щати, отбелязва авторът на статията Михаел Щюрмер. В Америка винаги е имало „голямо търсене на трансцендентални преувеличения в политиката като цяло и в частност в държавната идеология“.

Но „краят на историята“ беше просто фантазия, продължава изданието. Идеята беше твърде красива, за да е истина. Така че еуфорията не продължи дълго.

Русия се възроди от руините на Съветския съюз чрез невероятна болка и революционни по същността си трансформации. А Западът от своя страна много необмислено пристъпи към решаването на източноевропейския въпрос и го сведе до формулировката: „Кога и как Полша първо ще се присъедини към Европейския съюз, а след това към НАТО?

С усмивка на победител демокрациите игнорираха важността на балтийските държави, които бяха на кръстопътя на двата блока. „Русия трябваше да скрие раздразнението си под усмивка. Но старите сметки и до ден днешен все още са открити “, отбелязва авторът.

„Старите демони“ взеха своето: на европейския континент се появи система, създадена не на базата на баланса, а на хегемонията със САЩ в ролята на абсолютен лидер. Но тогава ситуацията се промени. Под новото ръководство - в което стават все повече бившите агенти на КГБ - Русия започна да заявява нежеланието си да се примири с отредената й второстепенна роля в новия световен ред и се завърна на международната арена.

Западът подцени Русия, казва Щюрмер. Краткият период на слабост след разпадането на Съветския съюз не беше краят му. Кремъл систематично изгражда своите отбранителни способности.

И на континента борбата за влияние отново се разпали и Китай вече участва в нея. През следващите години ще стане ясно дали Русия ще може да води независима политика в региона или търпеливо ще играе второстепенна роля в китайския свят.

„Краят на историята“ се оказа фантазия, заключава авторът. Конфронтацията с реалността превърна една привлекателна идея във „фатална самоизмама“.

Поглеждайки назад, вие разбирате, че най-добрият шанс за създаване на световен ред, ориентиран към Запада и западните ценности, се е намирал между мъките на Русия и триумфите на Америка. Но той вече е пропуснат и не се знае дали ще има друга такава възможност.