Не мисля, че сме толкова развълнувани. Има няколко знакови неща, които се случиха. Дори да не си в лагера, си задаваш въпроса как смяната на шефа на НАП ще доведе до по-честни избори. Така коментира в "Панорама" по БНТ Любен Дилов-син, ударната смяна на ръководни кадри от новото правителство и недоволството на ГЕРБ от тази своеобразна чистка. 

"Ако тръгна да развиваме тази теза, може да се кажат още по-сурови неща, че първият сменен е свидетел по знаково дело. Не мисля, че има някакви големи вълнения", добави той. 

"Тестостерона от миналите избор не можа да се оттече и той се прехвърли в следващите. Той изключва политическия разговор. Ние сме в политическа кампания. Сочи се враг, насъскват се разделения. Не се състоява нито един смислен разговор", продължи с коментара Дилов. 

По думите му, в момента има много по-належащи въпроси, отколкото смяната на кадри. 

"Служебното правителство в плана за устойчивост ще трябва да се ангажира с дата за затваряне на ТЕЦ-овете. Това е един много по-тежък въпрос, на който трябва да отговорим. Той засяга живота на сигурно над 100 000 семейства. Много по-лесно е да се занимаваш с някакъв реваншизъм. Но какво ще се случи на следващия ден?", каза още Дилов.

Дилов отрече, че на народа му е писнало от управлението на ГЕРБ

"На едни им е писнало, на други не им е. Над 800 000 души. То винаги е така. Винаги има едни, които не участват, други на които им е писнало. Най-хуабвото от миналите избори е, че суверенът зададе една прекрасна задача - имаме здравна криза, икономическа, сага има и политическа. Но ние не се справихме", каза Дилов. 

Според него, неспособността да се сформира правителство в предишния парламент е била "осъдителна присъда към избирателите от политическия елит. Това е големия проблем, който ще трябва да се решава на 11 юли". 

Най-лесно е да се нахвърляш на онзи, който е управлявал до сега. Не изисква мислене, писане. Изисква само лозунги, добави той. 

Комисията "Манолова" и свидетелят Илчовски

Според Дилов разкритията в комисията не са показали лицето на управлението на ГЕРБ. "Може да е така може да не е така. Няма управлявал със сериозни промени кабинет, който да не е предизвикал подобни скандали. Само си спомнете какво се случи след Костов.

Единственото хубаво нещо в тази комисия е че драгия зрител успя да види извадка от политическия и стопанския елит на България. Илчовски не се е родил по времето на ГЕРБ. Няма как, управлява се 13 години, всичко то е наследство", обясни Дилов. 

"Ако можехме да отделим пехливаните от партиите и да се бият какво е било до сега. И да съберем другите, които да мислят за утре", сподели своя мечта той. 

По думите му, с това противоборство "само се хвърлят съчки в един огън, но не се помага на хората по никакъв начин, които имат съвсем ясни притеснения - как ще си върнем кредита, до кога ще получаваме надбавките на пенсиите. Новите партии не дадоха отговорите на тези въпроси". 

Според Дилов, въпросът с мачкането на бизнес е като липсата на свободата на словото. "През последните две години всеки се оплаква, че няма свобода на словото. Докато бизнесът е обречен да зависи от държавното управление, винаги ще има ощетени. Винаги ще има такива скандали.

Можеше да се реши чрез мажоритарни избори. За жалост и тази възможност беше бламирана", каза Дилов. 

Коментирайки скорошния конгрес на ГЕРБ Дилов поясни, че партията е направила нещо много смислено - извадиха силните си кметове от реалното управление на партията, за да се избегнат упреците, че местната власт ще бъде натоварена с партийни функции. При липса на стабилна централна власт, тежестта ще падне на кметовете. Хората ще се обърнат към тях, добави той.

Другият знак, даден на конференцията, бе с единственото предложение за кабинет в 45-то НС. Даниел Митов бе предложен за премиер. ГЕРБ е една класическа народна партия, ориентирана към Европа. 

Дилов също отрече, че ГЕРБ са направили опит да покажат президента Радев като недостатъчно евроатлантически. 

"Не мисля, че трябва да се полагат специални усилия, за да се изложи президента. Той не се произнесе по шпионските скандали. Това, че Радев председателства "Трите морета", просто така му се падна. Много е интересно, дали промените в МВР ще засегнат хората, които са ангажирани с разкриването на шпионския скандал. Без съмнение БСП и Радев управляват този кабинет. Това е ирония. Докато се наумуват умните - ГЕРБ и ИТН, БПС получи кабинет", каза Дилов. 

"Няма никакво основание да обвинявате президента Радев в каквито и да е грехове. Нито да твърди, че този кабинет е на БСП. Учудвам се, че той успя да го формулира в кохерентна фраза. Янаки Стоилов е личност, която вие в ГЕРБ нямате", опонира го веднага Крум Зарков от БСП.

По думите на Зарков, ГЕРБ се опитват да вкарат Радев в геополитически скандал, за да отклонят вниманието от своите си проблеми. 

"Защо мислите, че президентът Радев трябва да скача непрекъснато като вас, за да доказва какъв е. Вие непрекъснато си играете с огъня, заради някакви проценти. Това не ви прави чест", скочи му още Зарков. 

Дилов също призна защо навремето се е разделил със Слави. "Със слави се разделихме заради политика. След едно добро представяне на Гергьовден, той се изплаши, че няма да може да управлява процеса и реши да си тръгне. Имахме негласно споразумение - той да прави шоу, а аз политика. Нямам лоши чувства. Винаги съм го изтъквал, че Слави е почтен човек, но не смятам, че той е подходящ за това, с което се е захванал", каза Дилов.