Лятното миене на карета в София стартира на 1 юли. Директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева разкри пред БЛИЦ колко пъти тази година ще бъдат почистени улиците в столицата и посочи как гражданите могат да бъдат полезни в това. Тя обясни подробно пред медията ни как се извършва миенето на улиците и къде можете да следите процеса.
"Както всяка година, така и тази миенето в София се извършва машинно, като начинът на машинно миене е два вида. Единият е миене с маркуч под налягане около 6 атмосфери, при което се измиват и тротоарите. Вторият е миенето на дюзи, което е под по-високо налягане, но с него се мие само уличното платно", посочи тя.  

Инж. Веска Георгиева обясни, че броят пъти, които трябва да се измие територията, през годината са различни и се определят чрез гласуването на бюджета от Общинския съвет и парите, които се разпределят и определят там. 

"Тази година аритметиката е следната: 4 пъти ще бъдат измити всички улици, като се започва с тези с масов градски транспорт и по-голяма обществена значимост, след това и вътрешно кварталните. Ще бъдат измити 4 пъти с маркуч и 24 пъти с дюзи", каза още Георгиева. 

Тя посочи, че на много квартални улички е невъзможно да бъде почистено и все още има такива, където не е измито заради автомобилите, които са спрели по тесните платна. Почистването е започнало още през месец март, като най-напред са били подготвени улиците с масов градски транспорт, като са били изчистени натрупаните наноси. 

"Измити са 39 хиляди декара, което означава, че средно всички улици са измити по 2 пъти, но има и все още непочистени. Има други улици, които по други причини са мити 3 пъти, заради многото на брой строителни обекти и редица други фактори", допълва директорът на инспектората. 

За същия период от март до 30 юни са измити 49 хиляди 500 декара - около 8 пъти.

"Подготвяме поименен списък с всяка улица, по оперативните планове, където няма настилка и не може да се мие. Той ще бъде публикуван, за да може всеки човек да види кога е мита и кога ще се мие неговата улица. На страницата на Столичния инспекторат може да се види къде ще се мие за месеца и кога ще бъде измита и вашата улица. Съгласно договорите на фирмите, те са длъжни да ни представят своите графици месец за месец", посочи Георгиева.

Тя обясни, че диспечерите на оперативния център на инспектората работят денонощно през всеки ден от годината и могат да бъдат потърсени на номер 02 987 5555. Те ще отговорят на всички въпроси на гражданите, свързани с почистването на улиците. 

"Съгражданите ще трябва да преместят автомобилите си за няколко часа, за да бъдат почистени всички улици. Има случаи, в които не го правят и когато ги преместят, виждат, че по гумите е останала мръсотия. След това твърдят, че улицата е измита некачествено. В качественото миене участваме и ние - гражданите", каза още директорът.

Георгиева апелира да се спазват знаците за забрана в навлизане на затворена улица, докато се извършва почистване, за да бъде направено качествено.  

"Гражданите се известяват предварително. Автомобилите, които не са преместени доброволно, се местят от колегите от Градска мобилност", посочи тя. 

Директорът на Столичния инспекторат подчертава, че за преместените автомобили няма наказателни процедури. 

"Би следвало да бъде както е във Виена и да има санкции. В крайна сметка ние просто информираме гражданите и автомобилите се преместват на съседни улици и няма наказателни процедури. Но не може само да искаме, трябва и да участваме, защото обстановката в София е такава, ние искаме да ни е чисто", каза инж. Георгиева.  

Тя даде пример с недобре почистена улица - ул. "Пирин" в столицата. 

"Фирмата е дала график, но не мести колите на нея. Тя е измила през нощта, но колегите сутринта отиват и не могат да платят, защото територията не е чиста. Направи се организация за една седмица и хората си преместиха автомобилите. Гражданите си снимаха улицата на следващия ден и показаха, че не е толкова трудно да си преместят колите за една нощ, за да се почисти", разказва директорът. 

Тя обясни пред БЛИЦ и как се почистват софийските шахти и канали.

"Преди да се измие дадена улица, е задължително шахтите да бъдат "продухани" от Софийска вода, за да сме сигурни, че са отводнени. В София има над 34 хиляди шахти. До настоящия момент са почистени 6168. Какво значи почистени? Има шахти, които се почистват по 5-6 пъти. Има други, които се почистват по 1 път, защото улицата ще се мие. Но тези първите постоянно се замърсяват заради стръмни улици, защото смъкват кал и шахтата се запушва. Това са т.нар. горещи точки и налагаме на фирмите да ги чистят по-често", разяснява тя. 

Днес в София се мие в "Илинден", "Слатина", "Красна поляна" и район "Средец" на карета."Миенето, което започна от 1 юли, е тип "миене на карета". Затварят се цели улици и територията се обособява в тип каре. Миенето на карета в центъра е изключително трудоемко и сложно като организация, защото и два часа да бъде затворена една улица е проблем. Сега ще се направи отново през август, за да се измие по-качествено територията", посочи още инж. Георгиева.

Директорът на Столичния инспекторат разказа още как се извършва почистването на общинските пътища, част от републиканските пътища и лифта на Витоша. 

"Почистването се извършва от фирми, с които общината има договор и контрола по тези договори е възложен на Столичния инспекторат. И тук, както и при територията в града, дейностите се делят на "летни" и "зимни". В рамките на бюджета се планират чрез оперативните планове, в рамките на бюджетните средства. Бихме мили всеки ден, но зависи от парите", каза тя. 

"В летните дейности на пътищата основната дейност е почистване от наноси на канавки, но няма миене. Миене има на пътищата, които тангират към София и са част от Републиканската пътна мрежа. Например на Южната дъга има миене, което се извършва съобразно графика, по останалите пътища няма миене, но има задължително почистване от наноси", обясни инж. Георгиева.  

Преди повече от месец започна почистването от наноси на двете пътища към хижа Алеко на Витоша.

"С оглед нестабилното време, дейността се извършваше бавно и не винаги качествено, затова фирмата, която има договор там е глобена два пъти с по 30 хиляди лева. Те продулжават да работят и почистването там е на приключване. Забележките ни ще бъдат отстранени. Започна измиване на пътя Драгалевци - Алеко в посока отгоре надолу - нещо, което не влиза в договора на фирмата и не е правено в близките 15 години", разкри тя. "Управителят на фирмата реши за своя сметка да измие пътя, който е 18 км., защото е много използват. В момента е хубаво почистен от наноси. Мисля, че в момента вече четвърти ден се извършва миене. С това операциите по летните дейности там ще приключат. Пътят си иска своята поддръжка. Там няма шахти, има наклони и условията там са други. Това е по дейностите по договорите, които контролира Столичния инспекторат", заключи инж. Георгиева пред медията ни. 

Никол ИВАНОВА, БЛИЦ