По времето на соца нямаше био-храни. Зеленчуците бяха тъпкани с нитрати и пестициди. Едва през 1984 г. започва да се прави някакъв контрол над нитратите в българските зеленчуци. Така започва поста на Борислав Цеков във фейсбук.

Ето и как продължава:

Но в Държавния архив се пазят документи, които свидетелстват, че през 1987 г. след партийна проверка е установено, че реален контрол не е осъществен.

Ето какво се казва още в този доклад: В над 40% от взетите проби е установено наднормено съдържание на нитратен йон. Допустимите дози нитрати в различните зеленчуци варират от 0,4 до 16 пъти по- високи от приетите хигиенни норми.

В детските храни с моркови количеството нитрати надскача максимално допустимите стойности за деца цели 19 пъти.

Абе, разкошно си живеехме при бай Тошо, всичко си имахме и всичко беше истинско. Особено нитратите и пестицидите в храната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук