165 хотела са се включили по новата програма за бежанците за нощувки по 10 и 15 лв. Около 35 000 души трябва да бъдат преместени от държавата в последните дни на месеца. 

"Ако работите като персонал в хотел и ползвате технически стаи, вие на какви цени сте? Ама как живеят другите хора? Рационално е - имаме проблем, тези бежанци трябва да напуснат търговската част и трябва да отидат в нетърговска част, без камериерка и пране на чаршафи. Приравняват се към всеки член на персонала", това заяви доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма в ефира на "България сутрин" по Bg On Air.

Той посочи, че в страната ни има свръхпредлагане на леглова база, България никога не е надхвърляла заетостта и няма случай да няма места за настаняване.

"Хотелиери превърнаха някои хотели в нетърговска площ, да се използва като общежитие. Местят бежанците на различни места, няма някаква драма. Не всички приемат статута на бежанец. Няма да се отървем от проблема "украинци в България под формата на чужденци". Нямаме такъв опит, какъвто имат Германия, Австрия и Полша. Има си ред в Европа и света, той трябва да се спазва и в България", каза още Драганов. 

В рамките на 3 месеца бежанецът трябва да се социализира и устрои, не може цял живот да си бежанец, подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

"Голяма част си намериха работа. Фризьорките станаха фризьорки, балерините - балерини, хлебарите - хлебари... Нашият сезон е много къс - 2-3 месеца. Какво ще правят след това? Това не са целогодишни хотели, затварят в края на септември - началото на октомври", изтъкна Драганов.

По думите му туристите вече са по плажовете на Черноморието ни. С чартърни полети вече са пристигнали англичани, поляци и германци. Драганов очаква силен летен сезон и връщане към нормалността.

"Турците почти възстановяват руския пазар. Турция е единствената страна от НАТО, която продължава да приема руски туристи. Общо в чужбина ще имаме малко над 7 млн. пътувания. Няма места за записване в туроператорските фирми. Хората тръгнаха да пътуват", отбеляза директорът на Института за анализи и оценки в туризма.