"Твърде преувеличено е да се говори, че убийството на Алексей Петров е политическо", това мнение изрази доц. Стойчо Стойчев, който е доктор по политология.

"Едно политическо убийство е мотивирано не от ролята на посредник, а от политически възгледи, които се отстояват. До момента не чух какви политически възгледи е отстоявал Алексей Петров.

Дори да предположим, че той в някаква степен е сътрудничил за разговори между двете големи коалиции в рамките на голямото коалиционно мнозинство, трудно мога да видя в това някаква политика, която да мотивира евентуално отсрещна страна да го ликвидира по този начин", коментира той. И продължи:

"Не сме нито Узбекистан, нито Таджикистан, та да разчитаме, че има толкова влиятелни хора в днешно време. Цялата връзка изглежда изключително съмнителна.

От една страна влиянието по отношение на "Продължаваме промяната" (ПП) се намекваше, че е през бащата на Кирил Петков. Това, че някой познава баща ми по линия на нещо си, не означава, че може да ми оказва на мен някакво влияние.

Отделно от това Кирил Петков сам по себе си в ПП-ДБ какво влияние самият той може да има, защото в ПП има и друг лидер. В "Демократична България" (ДБ) също има лидери. Ако дойде Кирил Петков и каже "Татко ми каза така да направя", все пак останалите носят глави на раменете си и могат да му се противопоставят". 

Според доц. Стойчев става дума за продължение на сагата от 2002 г. с опита за покушение срещу него.

"Има злопаметни хора. Аз съм чувал за един особено злопаметен човек, който доскоро беше в центъра на обществените процеси и който отдавна се намира в Дубай - да кажем въпросният Череп или една плеяда още други хора, които са извън България и биха могли да имат някакво отношение. 

Възможно е в същата конфигурация да го мислим малко по-различно - не като стара вражда, но същите хора от онова време, които са имали подобен тип влияние, сега действат превантивно, преди той да им направи нещо на тях. Може и по тази логика да се разсъждава", заяви доц. Стойчев, цитиран от БНР.

"Завръщането на мутренските времена не се анонсира сега, не се анонсира с убийството на Алексей Петров или с предишните знакови такива случаи, то беше анонсирано на най-високо държавно равнище от Иван Гешев още, преди 3 години", изказа мнението си Стойчо Стойчев.

"Когато управляващите мълчат, спекулациите превземат 100% от публичното внимание", подчерта още Стойчев. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук