Около 1 млрд. лева е инвестирала държавата за интегриране на ромското население в периода от 2007 г. до 2017 г. Това показват изчисленията на вицепремиера Красимир Каракачанов

Закъснели сме с 2-3 десетилетия за решаване на циганизацията! (СНИМКИ) 

Част от предложенията в концепцията за интеграция на ромите са спиране на помощите за родителите, които не пускат децата си на училище, както и предоставяне на детски надбавки в натура, за да се намалят злоупотребите със социалните плащания. 

Спират парите на циганите и лошите родители, чиито деца не... 

Въпреки всички инициативи, хората в гетата в България продължават да живеят далеч от приетото за нормално в Европа. 

"Досега съществуващият модел на интеграция се основаваше на тезата, че между държавата и ромите трябва да има медиатори в лицето на представителите на гражданското общество. Този модел функционираше през последните 29 години очевидно несъстоятелно. Днес ние казваме обратното - държавата е тази, която трябва да осъществява обществения интерес директно", коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR депутатът от "Обединени патриоти" Милен Михов.

По време на обсъждането вчера бяха направени и по нестандартни предложения като приобщаването на представители на ромското малницство към структурите на МВР. 

А концепцията на вицепремиера Каракачанов ще бъде внесена за разглеждане в МС в рамките на следващата седмица.

Бившият депутат от ДПС Александър Методиев пък отбеляза, че предложението представлявало "една популистка концепция". Тя била противоконституционна и нямала място в дневния ред на политиците. 

"Всички хора се раждат с равни и достойни права. Всички граждани са равни пред закона. Вицепремиерът Каракачанов с действията си заклеймява един цял етнос. Кое му дава това право?", подчерта още Методиев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!