Президентът Джо Байдън и влиятелен блок от законодатели от двете партии искат повече американска военна техника да се произвежда в Америка.

Но отбранителната индустрия - бенефициентът на движението - казва, че сега е грешният момент. Проблемите с веригата за доставки, растящите глобални изисквания за оръжия и необходимостта да се работи със съюзници, за да се постигне всичко, означава, че движението „Първо Америка“ трябва да изчака. Това пише в статия на авторитетното издание "Политико", преведена специално от БЛИЦ.

Производствените групи и дори някои съюзници казват, че сега не е подходящият момент за протекционизъм.

Кампанията „Купувайте американско“, подхранвана от обещанието за бум на вътрешното производство и добре платени работни места тук, у дома, набира скорост в Конгреса. И двете версии на Закона за разрешение за национална отбрана, който не може да се провали, съдържат разпоредби, които изискват определен процент от американските оръжия да се произвеждат в страната.

И все пак политиката се сблъсква с реалността, пред която е изправена отбранителната индустрия. Вече залитащи се от изискванията за въоръжаване на Тайван и Украйна, американските производители на оръжия имат допълнителната задача да произвеждат за Израел - като същевременно превъоръжават САЩ, след като техните рафтове бяха нападнати, за да помогнат на други страни.

Безпрецедентната надпревара за създаване на оръжия направи дупка в системата, принуждавайки Пентагона да потърси повече помощ от Европа и другаде, за да изпълни поръчки за отчаяни клиенти в Тайпе, Киев и Йерусалим.

„Не вярваме, че е подходящият момент“, каза Кийт Уебстър, президент на Съвета по отбрана и аерокосмическа индустрия към Търговската камара на САЩ, когато беше попитан за разпоредбите на Купете американско.

„Ние вярваме, че нашите индустрии разбират значението на локализирането и осигуряването на веригите за доставки и се нуждаят от известна гъвкавост, за да постигнат значителното нарастване, което се иска от тях, за да снабдяваме отново Украйна, европейските партньори, Израел и нас самите.“

Асоциацията на авиокосмическата индустрия, която представлява 340 американски фирми, публикува внимателно формулирано изявление, когато беше попитана за реакцията си на натиска Купувайте американско. И все пак посланието беше ясно: Бъдете леки с нас.

„Инвестициите в американското производство носят дивиденти в цялата ни икономика, но Конгресът трябва също така да подкрепи стратегически политики, които признават стойността на глобалната верига за доставки, която се снабдява с вътрешни и международни източници“, каза вицепрезидентът на AIA по международните въпроси Дак Хардуик.

„Агресивните вътрешни изисквания за снабдяване като „Купете американско“ възпрепятстват отношенията ни с партньори и съюзници, оказват влияние върху способността ни да подобрим устойчивостта на веригата за доставки с глобалните партньори и допринасят за нарастваща инфлация и се надяваме Конгресът да вземе предвид това, докато финализира законодателството в края на годината.“

Критиците твърдят, че изискванията ще намалят конкуренцията, ще повишат разходите за оръжейни системи, ще намалят достъпа до иновативни технологии и потенциално ще намалят доставчиците по-бързо, отколкото базата на отбранителната промишленост на САЩ може да запълни празнините.

„По същество камарата подкрепя американската индустрия, разбира се, но това, от което се тревожим, са произволните изисквания и липсата на работа с лидерите в индустрията, за да направим това, което е правилно за индустриалната база, както и за Америка“, каза Уебстър.

И докато на пръв поглед изглежда, че производителите на отбранителна техника в САЩ печелят, индустрията се притеснява, че може да подтикне чуждите правителства да отвърнат с реципрочност – реакция, която ще навреди на бизнеса в чужбина и ще струва работни места на американците.

Висшият служител на Пентагона по придобиванията, Уилям ЛаПланте, призна на конференция за отбранителната индустрия във Вашингтон този месец, че изсмукването на боеприпаси и оръжия за Украйна е променило начина, по който Пентагонът мисли за бъдещето и е показало колко е важно да се работи с други страни.

„Много малко хора очакваха продължителния, мащабен конфликт“, каза той, добавяйки, че току-що се е върнал от Брюксел, където се е срещнал със съюзници за съвместно производство на оръжейни системи.

„Научаваме отново колко ресурсоемък може да бъде този тип война“, каза той, „така че се нуждаем от промяна на парадигмата, за да отговорим на нуждите на днешната и бъдещата битка.“

Стремежът „Купувайте американско“ също беше централно икономическо послание за Байдън и през последните месеци се припокри с поддръжниците на Капитолийския хълм, които го виждат като начин да запазят договорите за отбранително производство у дома.

Байдън рекламира резултатите на своята администрация за съживяване на вътрешния производствен сектор, създаване на работни места и връщане на индустриите на бреговете на САЩ – дори се позовава на икономическите ползи, за да продаде последното си предложение за помощ за Украйна на скептични републиканци.

Посланието му към тях: Финансирането за подкрепа на Украйна се превръща в работни места в САЩ.

Но тази стъпка е в съответствие с нещо, което вече се случва. На Капитолийския хълм законодателите се стремят да променят действителната политика и се борят с проблема в преговорите по компромисен законопроект за отбранителната политика.

Въпреки че предложенията „Купувайте американско“ идват и изчезват през десетилетията, сега има нова инерция и в двете страни. Недостигът на доставки по време на пандемията от COVID-19 предизвика натиск за връщане на част от производствената Америка, отстъпена на Китай и на други места, и дори позициите на републиканците относно свободните пазари се промениха в полза на повторното връщане.

Байдън, дни след встъпването си в длъжност през 2021 г., подписа изпълнителна заповед, според която 60 процента от продуктите, закупени с долари на данъкоплатците, трябва да бъдат произведени в страната, като се увеличи до крайна цел от 75 процента през 2029 г.

Представителят Доналд Норкрос (D-N.J.) това лято успешно добави предложение към версията на NDAA в Камарата на представителите, което ще кодифицира в закона изискванията за вътрешно съдържание на Байдън, специално за големи отбранителни програми.

Norcross е опитвал това в предишни години, но този път беше по-успешен; той добави изрично изключение за страните, които имат реципрочен меморандум за разбирателство за обществени поръчки в областта на отбраната със САЩ.

В интервю той каза, че е необходимо да се направи такова изключение за съюзниците предвид изискванията на базата.

„С Израел и Украйна виждаме, че трябва да изградим нашата база за доставки за отбрана за една нощ“, каза Норкрос. „Но нека бъдем реалисти тук и да проведем разговори с нашите съюзници и партньори, за да сме сигурни, че когато изградим нашата индустриална база, работим с тези съюзници, които работят с нас през цялото време. Това е критична разлика от първоначалната ни концепция.“

Въпреки значителното изключение в законопроекта за някои съюзници, той успя да запази одобрението на AFL-CIO, най-голямата федерация на синдикатите в Америка; Международната асоциация на машинистите и аерокосмическите работници и Съветът на съюза на ветераните.

Президентът на IAM International Робърт Мартинез каза миналия месец в писмо до водещи законодатели от комисиите по въоръжените сили, че приемането на мярката ще „създаде и подкрепи стотици хиляди работни места в производството в САЩ, ще гарантира, че нашите мъже и жени в униформи имат постоянен достъп към инструментите, от които се нуждаят, за да изпълнят безопасно мисията си и да укрепят нашата индустриална база и вътрешна верига за доставки.“

Версията на Сената на NDAA отива крачка напред, но е тясно фокусирана. Той включва поправка от сенатор Тами Болдуин (D-Wis.), която изисква до 2033 г. всеки нов закупен военноморски кораб да използва 100 процента материали, произведени в страната, като системи за задвижване, корабни компоненти, съединители, валове и опорни лагери.

Болдуин, със сенатор Тами Дъкуърт (D-Ill.), спонсорира изменение на NDAA, подобно на законодателството на Norcross, но не беше включено в законопроекта.

Болдуин твърди, че включеното законодателство - подкрепено от Американската асоциация на доставчиците в корабостроенето и местните компании Appleton Marine и Fairbanks Morse - гарантира, че доларите на данъкоплатците подкрепят американските работни места, разрастват икономиката на САЩ и поддържат силна националната отбранителна промишлена база.

Болдуин каза, че правилният отговор на заплахите, пред които са изправени САЩ, е да възстановят местния отбранителен промишлен капацитет и че нейното законодателство включва достатъчно освобождавания за съюзниците - на които министърът на флота може да се позове.

„Инвестирането в нашата местна производствена база и бизнеса и работниците, които я захранват, ще помогне да запазим нашата страна в безопасност и ще ни защити по-добре срещу бъдещи прекъсвания на веригата за доставки“, каза Болдуин в изявление.

Най-големите съюзници на САЩ Великобритания и Канада се обявиха срещу разпоредбата на Болдуин, като казаха в отделни писма до законодателите миналия месец, че това ще навреди на сътрудничеството. Разпоредбата също се противопоставя на асоциация от 25 чуждестранни военни аташета, чиито страни имат специални реципрочни търговски споразумения с Пентагона - която е насочена към осъзнаване на сътрудничеството, което DOD търси.

„Ние се противопоставяме на протекционисткия език в NDAA на Сената около праговете за вътрешно съдържание на САЩ за корабостроенето“, пише в писмото си Карън Пиърс, британски посланик в САЩ. „Този език увеличава бариерите за Обединеното кралство във време, когато нашето споделено сътрудничество, особено в морската област, е от голямо стратегическо значение.“

Страховете сред американските отбранителни фирми от съюзнически обратен удар са основателни, според председателя на Групата на аташетата по отбраната Сандър Оуде Хенгел, който каза, че политиките на „Купувайте американско“ наистина имат отражение в чужбина.

„Ако засилите Купувайте американско в САЩ, това има силния потенциал да засили протекционистката политика в Европа и Азия, така че ако отидете към „Купувайте американско“, ние ще отидем къч  „Купувайте европейско“ и има потенциал да отидем  „Купувайте азиатско“, каза Оуде Хенгел.

Той също така противоречи на политиките на Пентагона, формирани с поглед към Русия и Китай, които обхващат съвместно производство, съвместно развитие и съвместно поддържане на глобално ниво, каза той.

„Няма достатъчно работна ръка в САЩ, няма достатъчно производствен капацитет и Пентагонът се застъпва за копродукция и съвместно поддържане в чужбина“, каза Оуде Хенгел. „Ако Министерството на отбраната се застъпва за това, това показва, че Америка не е в състояние да произвежда само на вътрешния пазар от гледна точка на капацитета.“

Оуде Хенгел каза, че ако NDAA трябва да има език „Купувайте американско“, той предпочита разпоредбата на Norcross. Не всички 25 нации в неговата група са заели тази позиция.

Те не са сами, които се противопоставят както на предложенията на Камарата, така и на Сената. Webster на Търговската камара отмени изискванията на администрацията за вътрешно съдържание като произволни.

„Когато говорите за 75 процента местно съдържание или повече … това просто не е възможно“, каза Уебстър. „Това е глобална индустрия. Да, не трябва да имаме Китай в него и да, не трябва да имаме противници в него, и да, трябва да сме на сушата, доколкото е разумно, но нека индустрията да работи с администрацията, за да определи кое е реалистично.“

Бил Грийнуолт, бивш служител по индустриалната политика на Пентагона и противник на изискванията за купуване на американско съдържание, твърди, че вратичките в мерките на Болдуин и Норкрос не са достатъчни. Предложението на Болдуин включва освобождаване от задължения за членовете на разузнавателния алианс „Петте очи“, който включва Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия.

„Процесът и критериите за получаване на такива освобождавания чрез офиса на [Белия дом] Made in America изглеждат плашещи“, каза Гринуолт, добавяйки, че „най-добрата морска технология не е в Петте очи, а в Дания, Холандия, Норвегия, Япония, Корея .”

Освен това служителите по обществените поръчки на DOD биха могли да прилагат изключенията, предложени от Norcross „случайно“, каза Greenwalt. „Докато дадена държава може да обясни на служителите по обществените поръчки на DOD, че са от освободена държава, крайните срокове за отговор на [възможност за наддаване по проект] може да са изтекли.“

Но писмото от британския посланик, който критикува предложението на Болдуин, беше значително по-добро спрямо предложението на Норкрос, като се казваше, че „за нас беше удоволствие да видим“ изключенията за съюзници и партньори.

„Вярваме, че това твърдо освобождаване за ключови съюзници е от решаващо значение за по-нататъшното укрепване на нашата обща отбранителна промишлена база“, написа тя.

Представители на Камарата на представителите и Сената планират да се срещнат скоро, за да изработят компромис между двете версии на NDAA и са си поставили амбициозна цел всичко да бъде готово до Деня на благодарността.

Докато преговарят за разпоредбата „Купувайте американско“, членовете трябва да постигнат баланс между нуждите в страната и чужбина.

„Да, ние искаме да увеличим това, което правим тук, в САЩ, но също така е в наш интерес да помогнем с капацитета на нашите близки съюзници, така че да станем по-малко зависими от Китай и Русия“, председателят на Камарата на представителите на Камарата на представителите Адам Смит (D -Wash.) обясни преговорите. „Това е сладкото място, което се опитваме да намерим.“

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук