Не мисля, че правителството толерира корупцията, но факт е, че не се бори достатъчно добре с нея. Корупцията е сериозен източник на нашата бедност.

Това обясни проф. Духомир Минев от Българската антибедност мрежа в студиото на „Лице в лице“ по bTV по повод доходите, новите налози и нивото на инфлацията у нас.

„Нашето законодателство и това, което определя икономиката, е като минно поле. Затова задачата е безкрайно трудна“, обясни той.

Специалистът по икономически и социални неравенства посочи, че проблем е разпределението на това, което имаме, а то е дълбоко объркано в България.

„Навсякъде е по-добро. В България пропорциите, на които се разпадат доходите, са най-неблагоприятни от всяка гледна точка“, посочи той.

Според него това влияе на икономическия процес.

„Политическата демокрация неизбежно е фасадна демокрация“, посочи професорът, като допълни, че решение на бедността според него има.

„Почти целият свят, така наречените стари демокрации преживяха подобен период и при тях се влошаваше разпределението на това, което имат. Така че не сме уникални. Но ние отидохме съвсем в крайности“, посочи той.

По думите му известно е, че у нас са правени закони в отделен групов частен интерес. Според специалиста трябва да се обърне внимание на предложението на Румен Радев да се погледне сериозно на разпределението на парите.

„Качеството на разпределението на доходите у нас е най-ниското в ЕС. Задачата е изключително трудна“, заяви проф. Минев.