На 4 април специалните служби съобщиха, че е установена самоличността на терориста-камикадзе от метрото в Санкт Петербург. Това е 23-годишният киргизстанец Акбаржон Джалилов, който има руско гражданство и, както се предполага, е свързан с групировка, която поддържа контакти с "Ислямска държава". Експертите смятат, че бомбата във вид на пожарогасител, напълнен с взривно вещество и метални топчета, той е носил в раницата си.

В момента следствието разследва действията на служителите на службите за сигурност на метрото и полицията, за да установи, дали те са проявили небрежност, пропускайки терориста без преглед през рамката на металния детектор. 


Станаха известни и подробности около обезвреждането на втората бомба, открита в метростанция "Площад Восстания". Съобщава се, че незадействаното взривно устройство е било намерено от служител на метрото. Той своевременно е оградил подозрителния предмет и е извикал специалисти, благодарение на което то е било обезвредено и избегнат по-голям брой жертви. 

"Трябва да се разбере, че терористичният акт, който вчера е бил планиран, е бил разчетен на много повече жертви. Значителна част от жертвите бе избегната именно благодарение на това, че системата за гарантиране на сигурността е сработила. Взривното устройство е било своевременно открито, метростанцията е била евакуирана, а след това то е било обезвредено. Системата е сработила като швейцарски часовник" каза за РИА Новости източник от силовите структури. 

В мрежите съобщават, че преди взрива хората са били внимателно претърсвани по гарите и метрото.  
Въпреки това, атентатът не бе предотвратен. Броят на загиналите е 14. В подобни случаи, както винаги, в обществото възниква дискусия за това, как да се засилят мерките за сигурност в метрото, по гарите и на другите места с голямо струпване на хора. Има предложения за увеличаване на контрола и на броя на патрулите. 

Вицепрезидентът на международната асоциация на ветераните от подразделението за антитерор "Алфа", подполковник от запаса на ФСБ Алексей Филатов смята, че всичките тези мерки няма изцяло да ликвидират терористичната заплаха, която трябва да бъде унищожавана в зародиш. "Ако реакцията при гарантирането на сигурността на летищата, метрото и местата с голямо струпване на хора продължи да бъде такава, каквато бе в миналото, аз за пореден път ще кажа, че, за съжаление, борбата с тероризма у нас се води от непрофесионалисти.

Мога да предложа въвеждане на увеличение на патрулите за сметка на момчетата от Руската гвардия, които седмица-две ще ходят по метрото и летищата, ще мигат с очи и ще заглеждат момичетата. Всъщност, да се измисли нещо ново и допълнително в този план е доста трудно. След последния терористичен акт в метрото похарчихме милиарди рубли за рамки с метални детектори, кутии за невзривили се бомби и паник бутони. За съжаление, всичките тези пари бяха прахосани. Хората, които се занимават със сигурност, е време да разберат, че всичките мерки, които днес се предприемат в метрото и по другите места на струпване на хора, на практика са безполезни". 

"СП": — Защо?

- Терористичният акт в Санкт Петербург потвърждава това. Не знам за нито един терористичен акт, предотвратен с помощта на рамки с метални детектори или с патрули от млади полицаи, които биха могли да разпознаят в тълпата от хора престъпниците или терористите. Затова пък вчера ние всички видяхме, че терористът е минал през рамката, покрай тълпа необучени полицаи, и е взривил бомбата. Това е факт. 
 

"СП": — Какви мерки в този случай биха сработили?

- Терористите трябва да бъдат залавяни и обезвреждани на така наречените далечни подходи, с което се занимават и службите. Само този метод е актуален и ефективен. За това говори и броят на неутрализираните през последните години хора, които се занимават с терористична дейност. Това са десетки или стотици предотвратени терористични актове. 

Но, за съжаление, през последните две години ние живеем в условията на много висока терористична опасност, която повишава вероятността от успешно провеждане на тези акции. От една страна, силоваците трябва да се движат в тази посока и да работят за неутрализирането на терористите. През последните години бе направено много в тази насока, бе създаден добър агентурен апарат, налични са различни разработки. 

Но от друга страна, и това вече се отнася към нивото над силовите ведомства, трябва да се намалява терористичното напрежение, за да не става то толкова сериозно. Само тогава ние ще можем да говорим за това, че на територията на нашата държава - нито в метрото, нито по гарите и летищата - терористични актове повече няма да има. 

"СП": — Но какво конкретно да се предприеме в момента?

- Трябва работата по профилактичните методи да бъде продължена, врагът да бъде удрян в така наречените далечни подстъпи - там, където са им организирани тренировъчните бази, където те планират своите операции. Трябва да им се прекъсват финансовите потоци, с помощта на които те си купуват взривни устройства или компонентите за тях. Да се прекъснат каналите за попълване на личния състав, да се води борба с агитаторите и вербовчиците. Само там заплахата може да бъде унищожена. На линията на метрото или в гарата няма да стане. 

Ако човек вече се е овързал с бомбата, той най-вероятно ще се взриви. Просто това няма да стане в чакалнята, както бе в "Домодедово", а до рамката на металния детектор на входа на летището, където пак ще има струпване на хора. Ние обаче не искаме да разбираме това и отново изобретяваме колелото. Вместо да се занимаваме с това, трябва да не повтаряме чуждите и нашите грешки. Трябва да взимаме положителния опит, включително и от чуждестранните ни колеги, а не да хвърляме по тях кал след поредния атентат.

"СП»" — Тоест, ако терористът-камикадзе вече е проникнал, спиране няма?

- Вероятността това да се случи е много малка. Имало е случаи, при които жени-камикадзета са се отказвали да се взривят при вида на полицаи. Човекът в униформа действително може да направи впечатление на терориста-камикадзе. Но ако става дума за професионалист или фанатик, това едва ли ще помогне. Жертви ще има и ще са големи.  

Затова е необходимо всичките усилия да бъдат концентрирани върху предотвратяването. И милиардите трябва да бъдат влаган не в рамки по метрото и млади момчета от Руската гвардия, а в силовите структури, в техните агентурни мрежи, в техническо превъоръжаване. Мерките, които се предприемат публично, често са безполезни.  

Източник: Свободная преса

Превод и редакция: БЛИЦ