Членството на България в НАТО допринася за затвърждаване на солидарността. Това заяви президентът на Асоциацията на Атлантическия договор Фабрицио Лучоли пред БНТ.

Той е в България за участие в международната конференция "15 години България в НАТО. Алиансът на 70 г. и неговото бъдеще".

Според Лучоли актуалната ситуация по сигурността е по-лоша. В миналото имахме един враг и се конфронтирахме с една сила. Сега е малко по-различно. Заплахите и предизвикателствата идват и от Черно море и действително ситуацията малко започва да напомня на Студената война, посочи той.

В същото време възможностите за овладяване и управление на кризите са много по-големи. Може би най-голямата опасност се крие в нашите собствени общества, защото има сили, които в момента се опитват да подкопаят нашия демократичен процес, добави Лучоли.

По думите му единството е една от основните ценности, които трябва да излъчваме. Правото на свободен изказ, законност, демократичност са трите стълба, на които се базира нашата свобода. Това послание, което изпращаме, трябва да бъде много ясно не само за Русия, но и за всички.