Най-вероятният извършител на атентата в метрото на Санкт Петербург може да се окаже човек, роден на територията на бившия Съветски съюз. Тезата е на Георги Проданов, преподавател по политически науки в Нов български университет. 
"Обикновено хората от бившите републики в Централна Азия са огромна, незабележима група във всички руски градове, работят непрестижни професии, на места, където руснаците не биха желали да работят. От тази гледна точка си мисля, че хората, участвали в подготовката на атентата в метрото, със сигурност са свързани с тези групи, с тези мигранти, които спокойно биха могли да внесат такова нещо в метрото  - чистачи, хора по поддръжката. Тези хора, освен че са мигранти, са в специфичен тип общество - изключително затворено, запазило консервативните характеристики на местата, откъдето са дошли. Мисля, че най-вероятният извършител може да се окаже човек, роден на територията на бившия Съветски съюз, ако мога така да обобщя", каза той пред БНР.

Този атентат е много специфичен за Русия, през няколко години има сходен тип атентати, отбеляза още Георги Проданов: "Това е атентат срещу северната или най-прозападната столица на Русия. Фактът, че се случи в метрото при изключителни мерки за сигурност (там се минава през арки – детектори за оръжие в метрото, по ЖП гарите и учрежденията), че човек е успял да влезе с тази бомба, да бъде вкарано устройството, което беше обезвредено, за мен показва, че се касае за дело на вътрешни хора. От територията на бившия Съветски съюз, от Северен Кавказ, от централноазиатските републики, хора, които много добре познават ситуацията".
 
Касае се за специфичен град и специфичен момент, убеден е Георги Проданов. Относно версиите на руските блогъри той подчерта, че там търсенето на начин да бъде уязвен сегашния режим понякога взима превес над здравия разум.

Не очаквам в Русия да се ограничат правата повече, отколкото са ограничени в момента, каза още преподавателят: "От гледна точка на сигурността могат да бъдат забранени масови събития като протестите, но нищо повече в посока разправа с опозиция или противопоставяне на сегашните събития на вълната, свързана с Навални и Немцов от последните седмици, която беше насочена срещу Путин. Ако Путин постъпи по подобен начин, би повторил ситуацията в Турция и Ердоган. Русия и специално фигурата на Путин не са типичните места и лидер, които биха реагирали по този клиширан, хиперавторитарпрен начин.

Дори някой да поеме отговорност за атентата, не очаквам да е различен от онези, с които сме свикнали. Нещата вероятно ще бъдат свързани с „Ислямска държава“, със ситуацията в Сирия и участието на Русия там, продължи анализа си Проданов, допълвайки, че ИД подхожда точно по този начин, възползвайки се от едно или друго събитие, което не е пряко свързано с тях.