В интернет се появи нова снимка на терориста, който окървави метрото в Санкт Петербург. На кадрите, разпространени от ren.tv, се вижда главата му, която е откъснатата от взривната вълна след избухването на самоделната бомба в подземната железница, която атентаторът сам е задействал.


Междувременно, както вече информира БЛИЦ, в руските медии се появи информация, че името на предполагаемия атентатор от метрото е Максим Аришев. По данни на "Фонтанка", това е 22-годишен млад мъж от Казахстан.

„Интерфакс” пък съобщава, че по предварителни данни терористът е действал сам. Източник от правоохранителните органи е разказал пред агенцията, че мъжът първоначално е оставил взривно устройство на метростанция „Площад Въстание”, бомбата обаче не е избухнала. След това се е качил в метрото и е задействал взривното устройство между станциите „Сенная площадь” и „Технологичен институт".

Както вече беше отбелязано, втори мъж, който е бил заподозрян в съпричастност към атентата, доброволно се е явил в полицията и е съобщил, че е невинен. С него работят служители на правоохранителните органи.

Междувременно ръководителят на пресслужбата на външното министерство на Казахстан Ануар Жайнаков заяви пред журналисти, че издирванията гражданин на страната Максим Аришев не е открит сред загиналите в метрото.

„Имаше информация, че сред загиналите може да е и тялото му, но след оглед от нашия генерален консул и роднини, тази информация не бе потвърдена. Тялото беше на друг човек. Затова и към момента не се потвърждава информацията, че Максим е сред загиналите или пострадалите”, каза Жайнаков.

По данни на "Фонтанка", мъж от Киргизия също е бил сред вероятните заподозрени за атентата. В метрото той е бил засечен от камерите за видеонаблюдение. Изданието съобщава, че Следственият комитет издирва 22-годишен гражданин на Русия. Акбаржон Джалилов е от киргизския град  Ош и от повече от шест години живее в Петербург.

Вчера медиите, позовавайки се на източници на следствието, нееднократно съобщаваха, че е възможно съпричастност към атентата в метрото да има киргизстанец с фамилия Джалялов. Съобщаваше се още, че той е извършил самоубийствения атентат. 

По последни данни, след експлозията в метрото на Санкт Петербург са загинали 14 души.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ