Граничният натиск и пробойните през границата от гледна точка на Фронтекс (Европейска агенция за гранична и брегова охрана) не е огромен проблем. ЕС все още вярва, че имаме сили сами да се справяме, иначе щяха да задействат клауза в мониторинга и да ни пратят няколко хиляди европейски граничари да пазят границата ни с Турция.

Това заяви в ефира на "Твоят ден" бившият зам.- вътрешен министър и експерт по гранична сигурност на ЕС Филип Гунев.

"След започването на войната в Украйна се отвори стратегическа възможност да се повдигне въпросът за сплотяването на Шенген в отговор на желанието на Русия за разпад на ЕС. Липсата на дипломатически усилия за търсене на промяна и липсата на постоянно правителство, намали шансовете ни", отбеляза експертът.

По думите му истинската причина Австрия и Нидерландия да не искат приемането ни в Шенген е общият проблем с миграцията. "Няма да има никакъв миграционен ефект за тези две страни от отказа да ни приемат. Проблеми с миграцията и границите у нас има, но има и нови механизми, чрез които, по линия на върховенството на закона, да ни спират еврофондовете, ако не се правят реформи по границата", обясни Гунев. 

Според него Фронтекс няма право да не допуска и отблъсква мигранти.

"Те са длъжни да приемат молбите им за убежище, да ги разгледат и да ги върнат по надлежния ред, ако съдът прецени така. Затова, когато ги канят да пазят по границите, не ги поставят на първа линия, а на трета. Така мръсната работа ще могат да вършат граничарите на страните-членки", смята още експертът.