В България няма групи, които биха се възползвали от откритото рекордно количество незаконно оръжие, то вероятно е предназначено за навън. Това каза Тихомир Безлов, старши анализатор от Центъра за изследване на демокрацията, предава "Фокус".

Той уточни, че използването на автоматично оръжие в България е рядко през последните години и откриването на подобно количество не се е случвало от 90-те години насам. „Прави впечатление, че е открито огромно количество автоматично оръжие и спусъци от гранатомети. Тоест, това не е просто оръжие за криминална група, която прави обири и въоръжени грабежи. Това изглежда като нещо много сериозно и не е ясно в крайна сметка, дали не става дума за канал за терористична група.“

Тихомир Безлов определи проведената акция, в която държавата е платила за част от оръжията като контролирана доставка, като правилен ход, защото по този начин разследващите достигат до много квалифицирана криминална група. Важно е да се уточни дали оръжията са произведени в България или са внесени отвън, каза още анализаторът и добави, че такива автомати се произвеждат също и в Централна Европа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!