"Да, докато няма пълната информация, не трябва да се изключва нито една възможност. Не е ясно с кого се е срещал и каква е била целта на посещението. Добре, че той вече е задържан и може да се получи информация и от него. За нас остава важно да се разбере каква е връзката с нас и с Балканите. Това заяви в ефира на "Събуди се" експертът по сигурност Йордан Божилов относно атентатът в Нова Зеландия.
 
"По принцип на територията на балканските страни върви радикализация. Обикновено обаче говорим за радикален ислям. В случая говорим обаче за антимюсюлманска радикална промяна", добави той.

В студиото заедно с него бе и експертът по сигурност и бивш шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев: "Аз мисля, че ние сме притеснени отдавна. В главите на представителите на радикалния ислям, светът се дали на две. Досега, благодарение на демократичните промени и влизането на либералните промени на поведение, земята на войната не реагираше. Доста отдавна обаче се заговори за възставащите идентичности. Възможността различни хора да пътуват навсякъде е обосновано от развитието на глобализацията, но виждаме, че това може да има и отрицателни последствия", заяви той.
 

"Бихме могли да търсим и аналогия с братя Царнаеви, които в Бостън, по време на маратона, взривиха своите устройства. България трябва да отговори много бързо. Виждаме, че освен надписи на кирилица има и надписи на грузински", каза той.
 
"Този човек се е готвел и се е мотивирал напълно сам. Трябва да се направи претърсване на местата, на които е спал. Трябва да се види дали не е забравил нещо", каза още Стойчев.
 
Божилов – "Има действащи паравоенни формирования на Балканите, които не трябва да бъдат подценявани по никакъв начин. В случая трябва да се върнем към историята и културата на Нова Зеландия и Австралия. Те отбелязват Ден на Анзак, по повод дебаркацията при галиополската операция. Тогава загиват много хора. Това е техен национален ден и празник. В съзнанието на много хора това е денят на сражението между тях и Османската империя. В съзнанието на много хора може да се пренесе като сражение срещу мюсюлмани. Виждаме на оръжията да пише именно за битки срещу османците. Това е ден на гордостта и създаването на нациите в Австралия и Нова Зеландия. Не изключвам този мотив", заяви Божилов.

Според него атентаторът е действал сам: Има много самоизява и самореклама. Това обикновено не говори за организация, защото там се прикриват участниците. Най-вероятно той е бил сам", каза той.
 
"Освен това, той е изписал имена на единаци, извършили атентати срещу мюсюлмани. Мисля, че той е действал като самостоятелно радикализирал се", добави Божилов.

"Самият сблъсък между християнския и мюсюлманския свят води до двустранна радикализация. Този човек, пътувайки по нашите земи, е виждал знаци на османското насилие и осъзнава какво се случва сега. Вижда се, че на местата, на които традиционно отсъстват мюсюлмани, вече живеят именно такива. Вече не ни завладяват с джихад, а тихо", каза Стойчев.
 
"Нормално е човек на 28 години, който не е имал кой знае каква реализация в обществото, да извърши нещо такова. Едва ли е доволен от придвижването си в социалната йерархия. Този човек е решил че светът му се руши и е искал да отговори от името на всички християни", завърши Стойчев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!