Експерти прогнозират поскъпване на тока на свободния пазар и натиск върху цените за потребителите, предава bTV.

В една от пекарните, която има договор с доставчик на ток на свободния пазар, очакват цените на тока да се увеличат с 10 на сто. И тъй като производството е с електрическа енергия, пресмятат, че това ще доведе и до поскъпване за различните продукти за клиентите с между 5 и 8 процента.

Колко точно ще нараснат цените на отделните продукти ще зависи и от това дали вложените суровини в тях са увеличили цените си. За последните месеци например олиото, което също се ползва в производството, се продава по-скъпо, уточнява управителят.

В тази ситуация управляващите ще трябва да помислят за механизми за подпомагане на най-уязвимите групи, посочват още експертите.

Възстановяването на икономиката след пандемията в световен мащаб също оказва влияние: В пекарната пресмятат, че хляб, който в момента струва 1,20 лв., ще поскъпне с 10 стотинки.

Експерти прогнозират, че цените на електроенергията на свободния пазар ще вървят нагоре, защото цените на природния газ и на въглеродните емисии растат:

„Ще се реализира такова покачване до края на годината, моята прогноза е, че поне с 10% ще има поскъпване на цената на свободния пазар“, заяви енергийният експерт Иван Хиновски.

„Можем да очакваме, че ще има покачване на цените на абсолютно всички стоки, тъй като реално всички суровини се покачват“, каза Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.