АЕЦ "Белене“ е примерът за абсурдния ядрен проект. Това коментира пред "Фокус" енергийният експерт Иван Хиновски, който е председател на Българският енергиен и минен форум.

"В златните години на българо-руските взаимоотношения от 2006 до 2012 г. проектът не се случи. Това за мен беше сигурен тест, че този проект няма бъдеще", уточни експертът.

"Подозирам, че Украйна, знаейки за този наш воденичен камък, ни прави един жест, т.е. направи ни една услуга да се освободим от този камък, да получим този милиард и половина в трудния момент за българската енергетика срещу някакви благосклонно продаване на оръжие, т.е. помагане на войната.

Но това е мое лично обяснение, което не съм консултирал с никого. Вероятно има нещо, защото аз имах разговори и с украинския посланик и с изключително много ядрени инженери от "Атоменергопроект Киев“, които разглеждат варианти за съвместен бизнес с България.

Те не бяха запознати до преди 10 дена с този вариант. Не може ядрените специалисти в Украйна, с които ние сме в контакт от известно време, да не знаят, че се готви такава сделка. Това ме води до някакви подозрения, че има някаква сделка? За нас тя е изгодна. Но има нещо, което за мене е странно", изтъкна Иван Хиновски.

По думите на енергийния експерт обаче новината, че България има възможности и започва процедура за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене“ е много добра: "Бих квалифицирал новината като най-добрата за българската енергетика в последните пет-шест години, защото този проект оказа своята неспособност да се реализира".

Според него, ако сделката се реализира, България ще може да възстанови 1/3 от всички вложени пари в проекта: "Ако допуснем, че те са около 3 милиарда минимум, ние ще получим 600 милиона, ако – едно голямо ако, ако преговорите завършат успешно".

Относно изказването на БСП, че това ще бъде част от погребението на българската енергетика, Иван Хиновски коментира: "Това е такава демагогия. Слушах г-н Ерменков вчера в едно предаване – как е възможно един инженер да говори такива неща?! Ако направите най-елементарен анализ за това какво се случи с този проект, какви възможности и капиталови ресурси сме имали - тези хора ги провалиха. И сега те говорят, че всъщност спасяването, което е освобождаването от тази тежест, било риск", възмути се енергийният експерт.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук