Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини "Продължаване промяната-Демократична България" в промяна на позицията им за АЕЦ "Белене" в декларация от парламентарната трибуна.

"Провокирана съм да взема думата от поведението на премиера Денков, което и за мен е изненада, защото би трябвало да има разлика между поведението и думите на академик и на пожарникар", заяви в началото Нинова и посочи, че ПП-ДБ са започнали да говорят с езика на ГЕРБ, че "Белене" е гьол.

"Това да ви е познато, като изказ, дотам ли се докарахте – умните, красивите, модерните, интелигентните, академиците, да говорите с езика на Борисов, че „Белене“ е гьол. Не е гьол, г-н Петков", обърна се тя към съпредседателя на "Продължаваме промяната" и бивш премиер. 

Нинова цитира програмата, подписана при управлението на кабинета "Петков", в който БСП бяха коалиционен партньор, за ядрената енергетика.

"В нея пишеше за поддържане и развитие на атомните мощности на АЕЦ "Козлодуй", което включва удължаване на срока за експлоатация на съществуващите мощности, както и необходимост от изграждането на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, най-ниска цена и време за изграждане, припомни лидерът на БСП.

И подчерта, че под тази програма стоят подписите на Кирил Петков, нейния и на другите коалиционни партньори. "Тук да пише, че зачертавате проекта "Белене" и продавате ядрените реактори на Украйна, какво промени тази програма само няма и година по-късно", попита Нинова.

"Само за една година от стратегия за развитие на енергетиката, под която стоят нашите подписи и която предвижда, освен "Козлодуй", и друга ядрена мощност, за която да преценим с какви реактори, на коя площадка ще се изгражда, превърнахте тази стратегия в гьол, изтъкна председателят на социалистическата партия.

Българските граждани ще преценят какви са причините, видяхте ги вчера всички с очите си", завърши тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук