Това, което видяхме, не беше режисирано, но беше стиковано. При липсата на такава стиковка можеше да се стигне до едно избухване на регионална война. Според мен руснаци и американци са се договорили. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.
"Ударът преди 1 година също беше дискретно уточнен, за да няма отстреляната страна причини да отвръща с по-голяма мощ. Има разговори на ниво генерални щабове, които трябва да уреждат всякакви неочакваности", каза тя.

"Бих искала да мога да кажа "Край, това беше". Този удар обаче нищо не реши. По сведения на експерти, разрушенията не са големи. Стана дума за посредничество. Така както се договарят военно-техническите параметри на военните удари, то по този начин вървят и политически сондажи. Ердоган вече е совалка между Тръмп и Путин", смята тя.

"Говорейки за Сирия, ние всъщност говорим за Русия и така ще продължи. Мисля, че трябва да има действие в самата Сирия. Според мен ще има действие от страна на Асад, той има да върши още работа у дома и не е изчистил цялата територия на Сирия от неговите противници. Това може да стане само по военен път",взаяви Тодорова.

"Химическото оръжие е много зловещ символ на разправа. Асад не е срял да бомбардира. С химическа атака искаш пълно овладяване на територия. Сигурно ще има пауза за прегрупиране", смята още тя.

"Мисля си, че този удар, както беше насочен публично срещу Асад, но всъщност бе предназначен за Русия", добави тя.

"Франция е най-силният двигател. Саркози, Оланд и Макрон имат еднаква позиция към Сирия. Това беше тест. След размитата първа червена линия при президента Обама, сега втори път се чертае такава. Това беше тест за САЩ, наистина ли още са първа сила. Тест е и за Русия. Смятам, че вече трябва да се мисли в по-глобален план", завърши тя.