Френският президент Еманюел Макрон се е чул по телефона днес с американския си колега Доналд Тръмп и с британския премиер Тереза Мей, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Елисейския дворец.

Макрон "приветства отличната координация" със Съединените щати и Великобритания, които заедно с Франция нанесоха през изминалата нощ удари по цели в Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака преди седмица.

"Сега (Съветът за сигурност на ООН) трябва да вземе отново инициативата (за Сирия) в политически, химически и хуманитарен план", призова той. По-рано френският постоянен представител в ООН Франсоа Дьолатр съобщи, че страната му скоро ще внесе заедно с американските и британските си партньори проект за резолюция на Съвета за сигурност за излизане от "сирийската задънена улица".

Според френски дипломатически източник текстът предвижда създаване на механизъм за разследване на химически атаки, благоприятстване на неограничен хуманитарен достъп и придаване на нова динамика на мирния процес в Женева.