Идва зима, тя обичайно вдига цените на нефта - това са нормални процеси, но не чак толкова. Мисля, че трябва да изчакаме до 1 април, дотогава няма да се смени цената на топлото и на бензина, така че смятам, че ще изкараме една спокойна зима. Това прогнозира в "Денят на живо"енергийният експерт професор Атанас Тасев.
 
"Би трябвало нещо драстично да се случи, но не вярвам", заяви той и с отчитане на току-що влезлите американски санкции срещу Иран, един от сериозните играчи на световния петролен пазар.
"Санкциите са много мощен инструмент, но досега не са доказали ефективността си. Тяхната цел е да се свали режима в Иран, но в Куба това не даде резултат. Виждате, че Китай не влиза в списъка, от друга страна сега се дава възможност на Китай да купува ирански газ. Както виждате Америка не е заинтересована от вдигането на цената на горивата, защото това би било в полза на Русия, която, на теория, е главен враг", посочи проф. Тасев.
 
По повод протестите у нас срещу високите цени на бензина, той изтъкна, че "така или иначе имаме най-ниските цени". "Има една разлика и тя се определя от два фактора. В момента, в който цените на петрола започнат да падат, не падат така бързо цените на горивата, и то не само у нас. Там става дума за фючърсни сделки, сделки в бъдеще време - това е икономическата сделка. Обратно - при вдигане цените на петрола, би трябвало, че трябва да е същата процедура. Това е пазарната логика - всеки играч на пазара вдига цената до нейната логика да бъде реализирана", обясни световните пазарни механизми за скоковете и спадовете в цената на петролните продукти.
 
По думите му държавата няма как да се намесва във вътрешния пазар. "Няма механизъм - тя (държавата) трябва да направи държавни бензиностанции и накрая да фалира. Преди 5 г. в Русия Путин се намеси на пазара и изведнъж изчезна бензинът", припомни проф. Тасев как приключват опитите за държавна намеса.
 
Атанас Тасев прогнозира, че газовият хъб Балкан "е в много близкия хоризонт - без него всъщност няма да останем на газовата карта". Като доказателство професорът припомни, че турският министър дойде на откриването на част от интерконектора към Турция на 4 август. "Дойде и министърът им, което означава, че газовият хъб Балкан е в дневен ред не само на България, но и на Турция", каза проф. Тасев, като се позова и на изказване на шефа на "Газпром" Милер преди месец, че за втората тръба на Турски поток "въпросът е решен еднозначно".