По-голямата част от европейците смятат, че започва нова Студена война между САЩ и техните основни геополитически съперници, Китай и Русия.


Това показва проучване на мозъчния тръст Европейски съвет за външна политика (ЕСВП), проведено в 12 държави-членки на ЕС, включително в България, пише Труд бг.

Малцина европейски граждани виждат националните си държави като преки участници в конфронтацията между САЩ и Китай. Тази гледна точка е най-силно изразена в България, Унгария, Австрия, Португалия и Италия.

Европейците са склонни да виждат Брюксел, а не собствените си държави, като активния противник на Русия или Китай - малко повече от една трета вярват, че Брюксел води Студена война с Пекин, а два пъти повече с Москва.

Проучването на ЕСВП е проведено преди обявяването на новия Индо-тихоокеански съюз за сигурност AUKUS миналата седмица между САЩ, Великобритания и Австралия, който е насочен срещу Китай.

Авторите на доклада предупреждават за нарастващо “разминаване” между политическите амбиции в Брюксел и отделните държави-членки на ЕС. Това може да подкопае ефективния европейски отговор в случай на ескалация на напрежението с Китай или Русия.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди за риска от нова Студена война в свое интервю дадено в навечерието на заседанието на Общото събрание на международната организация, което се провежда тази седмица в Ню Йорк.

“Трябва на всяка цена да избегнем Студена война (б. р. - между Запада и Китай), която ще бъде различна от предишната, и вероятно много по-опасна”, каза Гутериш.