"Профилът на централен банкер е ясен, както е ясно, че танкист не става за командващ на ВВС. И на никого това не му хрумва да го направи или ни смята, че е нормално.

Всички централни банкери по света са преди всичко хора, които са свързани с управлението и правенето на парична политика. Другият профил на хората, които стават централни банкери, е високоспециализирани политици, които имат дълъг политически стаж и управленски стаж да вземат решения.

Естествено е навсякъде по света те да се излъчват с решение на сенатите или парламент. поради тази причина няма как те да не са поне малко политически оцветени".   . 

Това каза пред БНР финансовият експерт Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

Той подчерта, че би трябвало за управител на БНБ да има много повече кандидати, "а не само двама и то от управляващата коалиция".

Според него напоследък са станали много позициите, за които "има проблем с допустимостта на кандидатите от страна на управляващите":

"Това нещо се превръща в проблем и като подход, и като пренебрежение към самите институции. Когато посочваш кандидати, за които има дори съмнение за това, че не покриват критериите, не е редно това да се случва". 

Дацов изтъкна, че не познава Андрей Гюров (кандидат на ПП за управител на БНБ - б.р.), но определи Любомир Каримански (кандидат на ИТН - б.р.) като "малко по-добрата кандидатура, от гледна точка на обстоятелствата":

"Той има професионален опит и във времето доказа, че трудно може да се влияе на решенията му и тогава, когато трябва да вземе правилното решение - го взема, дори това да му носи някои проблеми в политически план". 

Финансистът допусна при определена "игра с местата в Народното събрание" нито един от двамата кандидати да не бъде избран и да се отиде на нова процедура за избор на гуверньор на БНБ.