Край Работино вече са унищожени няколко американски машини M1126 Stryker, които въоръжените сили на Украйна отделиха от стратегическия резерв. В битките участват и британските танкове Challenger 2 (те са поне 14) и германските бойни машини на пехотата Marder 1A3 (40 единици).

Както пише Forbes най-оборудваното подразделение - 82-ра въздушнодесантна бригада, наброяваща 2000 души, е преместена в Работино. Заедно с 46-та бригада това бяха може би последните големи формирования, които украинският генерален щаб държеше в резерв.

„Изпращайки тези формирования в битка, украинците биха могли значително да увеличат огневата си мощ в едно от основните направления. Но нито една бригада не може да се бие вечно. Когато 46-та и 82-ра бригада се изтеглят за почивка, прегрупиране и ремонт на техниката, на тяхно място няма да дойдат нови също толкова мощни бригади. Контраофанзивата ще загуби инерция“, пише колумнистът на Forbes Дейвид Акс .

И това не е единственият проблем на Въоръжените сили. Корпусът на морската пехота на Украйна, който съсредоточи усилията си в долината на река Мокрие Яли, беше принуден да разположи всичките си четири фронтови бригади едновременно в зона с ширина 15 км. Съсредоточаването на морските сили по реката все още не е донесло осезаеми резултати на въоръжените сили на Украйна, заети са само няколко пустеещи населени места. След толкова дълги, изтощителни битки е необходима почивка, а няма кой да ги замени.

В Украйна все още има няколко непълно сформирани бригади на териториалната отбрана и на Националната гвардия. Но им липсва огнева мощ и бойна подготовка.

В интернет вече се появиха снимки на украинския Challenger 2, на покрива на който е монтирана занаятчийски направена допълнителна рамка. Въоръжените сили на Украйна се надяват, че по този начин танкът може да бъде защитен от удари с дронове, които в момента прицелно удрят Stryker-ите. Военните експерти обаче се съмняват в ефективността на подобни „решетки“.

Работино се отбранява от мотострелкови и специални части. Освен това, ако украинците вече са хвърлили всички в бой, то в руския резерв има поне още няколко батальона, подчертава Дейвид Акс.

Огромни загуби на техника са регистрирани в 118-та бригада на териториалната отбрана, 65-та и 47-ма отделни механизирани бригади, които преди това настъпваха северно от Работино. Киевските войски загубиха много танкове Т-72 и БМП-1 в минни полета и при артилерийски удари.

„Украинските генерали са като играчи в казино. Залагат, че бригадите, които в момента се бият по посока Токмак, все още могат да пробият“, иронизира Дейвид Акс.

Defense News: Сигурността на Stryker е силно преувеличена

На 7 юли Министерството на отбраната на САЩ обяви допълнителна помощ за ВСУ: пакетът включва 32 Bradley и 32 Stryker. До момента американците са предоставили на Украйна 157 Stryker (към месец март) и 186 Bradley (към април 2023 г.).

Контранастъплението край Работино обаче разкри сериозни проблеми на американската техника, в чиято реклама Пентагонът инвестира колосални средства.

Stryker се произвежда от канадската компания General Dynamics Land Systems и се използва предимно от американската армия. Цената на всяка машина е около $5 млн. Към днешна дата са произведени повече от 4900 бронирани коли, от които 4466 са в експлоатация у американците. Други страни не проявиха интерес.

Stryker е осемколесен бронетранспортьор с максимална скорост от почти 100 км в час. Може да преодолее почти 500 км без презареждане. Оборудван с дистанционна оръжейна станция Protector M151, която включва 50-калиброва картечница M2 и 40-милиметров гранатомет Mk-19. Оръжието е монтирано на купола и се управлява от екипажа в модула дистанционно.

Разработчиците на Stryker твърдят, че бронетранспортьорът се държи еднакво добре както на открито, така и в градски условия. Твърди се, че има намален шум и може да пробие стени.

Американската машина обаче е силно надценена. Използването на Stryker в зоната на конфликта показа, че бронетранспортьорът е слабо защитен от противотанкови мини. И през 2019 г. американската армия реши да направи нов тип "Stryker" - с двоен V-образен корпус.

Решиха да го оборудват с 30-мм оръдие, припомня Defence News. Така Stryker вече има три модификации: командно-щабна, ремонтно-експлоатационна и стрелкова (щурмова).

Вярно е, че актуализираната версия с подсилена броня завърши производствените изпитания едва през юни. Бронетранспортьорите сега се предават на бригадата Stryker във военна база в щата Вашингтон. Петгодишният договор предвижда модернизиране на шест бойни групи.

Осемколесното превозно средство може да се движи през кал, сняг и пясък, като побира 9 войници (Брадли има само 6). Въпреки това, по мнението на Defense News, Stryker губи много в сравнение с Брадли в битка, основната функционалност на превозното средство е доставката на пехотата на бойното поле и нейната защита. Въпреки че Stryker е по-маневрена от гъсеничния Bradley и осигурява по-добра защита на личния състав от Humvee.

„Страйкърът“ с лазерни оръдия все още е само в мечтите на Пентагона

Развойната компания General Dynamics вече представи нова версия на машината Stryker. Той е способен да стреля с лазерни оръжия, да изстрелва атакуващи дронове и да провежда операции по радиоелектронна защита.

Новото военно превозно средство, наречено StrykerX, се задвижва от хибриден двигател. Според говорителя на компанията Тим Рийс , StrykerX е разработен в опит да се внесат водещите технологии в бронирания автомобилен парк на американската армия.

Новият вариант StrykerX позволява на водача и командира да седят един до друг в пилотската кабина с дисплеи пред тях. Освен това машината използва усъвършенствани изчисления с активиран изкуствен интелект. Бронетранспортьорът е като един гигантски конструктор „Лего“, към него може да бъдат окачвани най-различни нови оръжия, сензори и оборудване.

Вярно, всичко това е в бъдещето. Едва през септември американската армия ще получи прототипи StrykerX с 50-киловатов лазер Guardian, пише Breaking Defense. Генерал-лейтенант Робърт Ръш , който ръководи Службата за бързо реагиране и критични технологии на армията (RCCTO), каза: никой не знае как ще се държат лазерните оръжия в реална битка.

Американците се надяват техните лазери да свалят дронове и крилати ракети. Тоест StrykerX ще стане система за противовъздушна отбрана вместо бронетранспортьор. Но ударите по Stryker край Работино може да накарат Пентагона да преразгледа плановете за модернизация.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук