Мрежата съобщава за появата на американски бронетранспортьори "Страйкър" и британски танкове "Чалънджър" в южните сектори на фронта на Въоръжените сили на Украйна.

Съобщава се, че бригада, подсилена със западна техника, е напреднала от Николаев към Херсон. Те също така казват, че Киев въвежда в бой най-боеспособната си оперативно-тактическа група "Марун", като иска да повтори "перемогата" при Харков от миналата година. 

"Преди два дни мои източници от другата страна писаха, че от Николаев към Херсон тръгва огромен конвой с войски и техника. Близо до бригадата с жива сила вървят 25 установки „три седмици“ (американски 155-мм гаубици М777 – бел. ред.), 30 „Зюмбюли“ (152-мм самоходни оръдия – ред.).

Това количество артилерия доказва, че въоръжените сили на Украйна ще се опитат да разширят предмостията за пехотата на левия бряг, като ги подкрепят още по-активно с артилерия отдясно", написа писателят и публицист Герман Садулаев в своя телеграм канал.

Авторът смята, че украинската артилерия възнамерява да използва естественото предимство - фактът, че десният бряг на Днепър е по-висок от левия. И „седмиците“ ще ударят дълбоко в позициите на руските войски, а от „Зюмбюлите“ се очаква да създадат „баражна огнева линия пред плацдармите“.

На свой ред телеграм канал потвърди, че да, украинците вкарват в битка своя елитен резерв - оперативно-тактическата група " Марун ":

Това е последният елитен резерв на въоръжените сили на Украйна. Най-мотивираните и обучени части, специални части и войски. Не е първа свежест, те вече наторяваха черната почва. Но от това, което е останало, тези са най-добрите. С най-добрата западна технология, която беше на разположение.

Командването на въоръжените сили на Украйна, хвърлящо вербуваните от военните комисари по улиците хора след няколко дни подготовка направо в ада, планира да пробие руската отбранителна линия, да премине в оперативната дълбочина и да достигне морето с мобилни набези. Искаха повтаряне на сценария от миналата година в района на Харков. Но не се получи.

Така че елитът на елитите трябваше да бъде изпратен на „месни щурмове“, да се хвърлят като диво прасе – единият крак тук, другият там. Това говори, че въоръжените сили на Украйна нямат мотивирана пехота. Така че трябва да издържим този последен удар и след него нападателният потенциал на Украйна ще приключи, счита руски експерт.

Анализирайки ситуацията в Херсонска област, военният кореспондент, депутат от Московската градска дума Андрей Медведев е по-малко оптимистичен. Той смята, че все още е далеч от сериозния обрат във войната:

"И НАТО, и въоръжените сили на Украйна просто твърде много вярваха в собствената си пропаганда. Че, казват, руснаците не знаят да се бият, ние ще ги ударим веднъж и те ще хукнат да бягат. Резултатът обаче е, че в бой въвеждат „Марун“. Защото останалите бригади досега бяха изтощени по линията на нашата отбрана.

Мобилизационният резерв на Украйна все още е доста сериозен", отбелязва Медведев. Те ще могат да наберат 200 хиляди бойци. Да, и от чужбина ще им дадат оборудването. По-малко, но ще го направят. И не напразно Западът започва да говори още сега за предстоящо догодина ново настъпление.

Медведев цитира свои колеги, работещи на предния край:

"Врагът продължава да натиска. На юг има класическо побоище на равнището на Великата отечествена война, където едно село може да премине от едни ръце в други три пъти. Вражеската артилерия удря с касетъчни снаряди, от което понякога и окопът няма да спаси. Тяхната артилерия бие по-далеч от нашата, имат куп "високоточни".

Но нашите хора стоят. Уморени, изтощени от безкрайните атаки и 40-градусова жега, която не стихва вече втори месец. Те продължават да държат линиите, преминават в контраатаки, нокаутирайки врага на места почти в ръкопашен бой и възстановявайки линията."

По думите на Медведев, с голяма степен на вероятност може да се предположи, че вторият удар на въоръжените сили на Украйна ще бъде нанесен именно в района на Херсон.

А какво ще кажете за горещото Запорожко направление?

Там, според колумниста на Forbes Дейвид Акс, ситуацията е подобна:

Украинските ВДВ най-накрая разгърнаха най-мощното си подразделение: 82-ра десантно-щурмова бригада от 2000 души, оборудвана с бойни машини Marder и Stryker и танкове Challenger-2, влезе в битката в района на Работино в Запорожка област в Южна Украйна.

По думите на Акс, 82-ра и 46-а бригади са били сред последните крупни части, които украинският генерален щаб е държал в резерв. И ако руснаците удържат позициите си при Работино и издържат на временната вълна от украински офанзиви, те в крайна сметка биха могли да отмъстят на украинците.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук