Украинският президент Володимир Зеленски е в патова ситуация. Дългоочакваната контраофанзива на Украйна засега изглежда неуспешна, нейните войски са си върнали отделни парчета земя в южната и източната част на страната, но на висока цена, пише Newsweek.

Съобщава се, че украинците нанасят загуби на руската армия, но шест седмици след началото на операцията ешелонираната отбрана на Русия все още е непокътната.

Зеленски е изправен пред невъзможен избор: да продължи ва-банк и да рискува скъп провал или да намали загубите на Украйна и да приеме политически опустошително поражение.

Липсата на напредък засили стратегическия дебат на най-високите нива на украинското правителство, казаха пред Newsweek източници, запознати с дискусиите , настройвайки някои в украинската президентска администрация срещу военното ръководство.

Някои от първата група искат да консолидират ограничените придобивки на Киев и да се подготвят за очакваната руска офанзива през есента и зимата. Въпреки това предимно военнити лица, включително главнокомандващият генерал Валерий Залужни, искат да атакуват, а украинските военни осъждат настоящата критика като нетърпение, вкоренено в неразбиране на ситуацията.

„Определено има някои разделения сред украинското ръководство относно военната стратегия“, каза източник, близък до украинското правителство, който говори с Newsweek при условие за анонимност, тъй като не са упълномощени да говорят публично.

"От страна на военните имате Залужни и други, които искат да продължат да настъпват. От страна на политиците има някои въпроси дали това има най-голям смисъл в момента. Или има смисъл да се консолидираме, където е възможно в някои области и да облекчим натиска?"

Тъй като западните официални лица са очевидно загрижени за бавния темп на операцията - и тъй като западните медии подчертават всяко положително или отрицателно развитие през по-голямата част от 2023 г. - в Киев назрява игра на обвиняване и търсене на виновници.

„Има чувството, че политиците са били подведени от военните за това колко успешна ще бъде тази контраофанзива, че са им дадени прекалено розови оценки от военна страна“, каза източник пред Newsweek за настроенията на някои цивилни правителствени служители . И те са недоволни от това.

На въпрос дали разочароващите резултати на бойното поле могат да ускорят промените в украинското военно командване, източникът отговори: „Не съм чул нищо конкретно, но може да се предположи нещо подобно“.

Говорител на украинското министерство на отбраната отказа да коментира конкретните твърдения на източника, въпреки че каза пред Newsweek, че има „директна връзка между военното командване и политическото ръководство на страната, чиято задача е да взема решения в динамична военна ситуация“.

„Доверието във военното командване е важна предпоставка за победа“, каза говорителят, като нарече съобщенията за вътрешни разногласия руска пропаганда „упорито пропагандирана от вражески медийни ресурси“.

Кабинетът на президента не е отговорил на изпратеното по имейл искане за коментар на Newsweek към момента на пресата.

Големите очаквания

Зеленски призна, че дългоочакваната контраофанзива напредва „по-бавно от желаното“. След шест седмици битки украинските сили все още трябва да достигнат първата линия на така наречената линия Суровикин , мрежа от отбранителни структури, изградени от края на 2022 г., първоначално ръководени от генерал Сергей Суровикин.

Снимки и видеозаписи на доставено от НАТО тежко оръжие, горящо в минните полета и осеяните с кратери гори в регионите на Донецк и Запорожие, бяха благодат за руските официални лица и медиите, които постоянно съобщаваха за решителното поражение на украинските настъпателни усилия.

Насилственият характер на военните действия предизвика безпокойство на Запада. „Руснаците имат няколко отбранителни линии и всъщност украинците не са преминали и през първата линия“, каза неназован високопоставен западен дипломат пред CNN миналата седмица.

Украинските официални лица са били наясно за трудните условия на битката. Войските на Киев се бият с различни нови оръжия, с ограничено обучение. Неговите атакуващи сили са обучени в комбинация от доктрината на НАТО и Съветския съюз и нямат въздушната мощ, необходима за поддържане на по-модерен подход към войната.

Андрий Загороднюк, който беше министър на отбраната на Украйна от 2019 г. до 2020 г. и сега е съветник в министерството на отбраната, каза пред Newsweek , че „има много погрешни схващания относно тази контраофанзива“.

„Една от тях е, че Украйна премина към война на изтощение и изтощава руснаците“, каза Загороднюк. „Това не е така. Това, което Украйна прави в момента, основно се опитва да намали способността на руснаците да се защитават. По същество това е дълга подготовка за по-активни действия.

„Украйна трябва да унищожи руските ресурси [които те използват] за защита, а след това да намери път през минните полета и т.н. И този метод работи. Не мисля, че има смисъл да спираме. Не мисля, че от от оперативна гледна точка има смисъл да се преразгледа това, което в случая би било стратегическа цел.

„Това е недовършена работа“, каза Загороднюк. „Не прилича на задънена улица. Просто отнема повече време, защото ситуацията е трудна. Но това не означава, че като цяло движението напред е било лош план.“

Зеленски разкритикува западните партньори за нерешителността и бавните темпове на доставки на модерни оръжия. „Планирахме да го започнем през пролетта, но не го направихме, защото, честно казано, нямахме достатъчно боеприпаси и оръжия и достатъчно добре обучени бригади“, каза президентът през юли.

„Ако генерал Залужни беше генерал от НАТО, той щеше да откаже заповедта за започване на контранастъпление“, каза пред Newsweek Дан Райс, възпитаник на Уест Пойнт, който беше бивш специален съветник на Залужни, преди да поеме поста президент на Американския университет в Киев.

Райс посочи по-специално липсата на въздушна подкрепа на Украйна, продължаващото оттегляне на САЩ от доставките на тактическа ракетна система ( ATACMS ) и липсата на касетъчни боеприпаси с по-голям обсег за използване с РСЗО ( HIMARS ).

„Не можете да спечелите това без превъзходна артилерия и въздушна мощ, за да преминете в настъпление“, добави Райс. „Това наистина не трябва да шокира никого.“

„Мисля, че имаше надежда, че те ще намерят пропуск, както направиха в Харков и Херсон миналата година“, каза Райс, имайки предвид успеха на украинските контраофанзиви през есента на 2022 г. „Но руснаците в Крим имаха 10 години, за да подготвят тази отбрана и не им пука да хвърлят мини навсякъде.

Да се придържат или да се извъртат?

Западните скептици относно военната помощ за Киев започнаха контраофанзива срещу президента Джо Байдън . Републиканският сенатор Томи Тъбървил например каза пред Fox News миналата седмица , че Украйна е като „отбор от младшите класове на гимназията, който играе срещу отбор на колежа... Те не могат да спечелят“.

Тъбървил беше широко критикуван за погрешното му представяне на конфликта на Москва с Киев, но за него и други, скептични към максималистичните военни цели на Украйна , бавната контраофанзива ясно сигнализира за необходимост от промяна на тактиката.

Промяна в подхода също се обсъжда в Киев, казаха източници пред Newsweek. „Ние сме там, където сме. Въпросът е какво е правилното нещо да направим в този повратен момент?“ - каза източник, близък до правителството. „Със сигурност ситуацията не е лесна. Но е важна повратна точка.“

„Руснаците ще имат свое собствено настъпление“, добавиха те. Украински служители и командири "очакват с нетърпение началото на октомври, когато руснаците положат основите и след това ще направят голям тласък през пролетта", каза източникът.

Зеленски многократно се е заричал да не губи живота на украинците. Киев вече инвестира сериозно в контранастъплението, въпреки че броят на жертвите и от двете страни е неизвестен.

Войниците на Украйна многократно разочароваха очакванията, но военното ръководство на Киев все още публично е уверено в успеха. Спирането без значителен пробив може да се разглежда като сериозна неуспех както в Русия, така и сред западните партньори, подхранвайки страховете, че целта на Украйна да освободи всичките си граници от 1991 г. е прекалено амбициозна.

Но настоящата упоритост и неуспех да се пробие може да доведе до точно същия резултат, както и да предостави още една възможност на украинските критици да представят Зеленски и неговия екип като упорити, ненадеждни партньори .

За Киев е важно да покаже, че "Украйна не е ирационален актьор", каза източник, близък до украинското правителство.

Втори източник, близък до президентската администрация, запознат с продължаващите дискусии, който също пожела анонимност, за да говори откровено по чувствителната тема, каза пред Newsweek , че мрачните прогнози на медиите за офанзивата на Киев не са гаранция за провал.

„Добрата новина е, че 18 месеца след като Киев беше почти превзет и Зеленски беше почти убит , украинците са тези, които водят офанзивата, а не руснаците“, казаха те.

"Украйна си върна повече от половината територия, която загуби. Беше и остава нереалистично да очакваме повече, като се има предвид огромното превъзходство на Русия в огнева мощ и жива сила", каза източникът.

„Въпреки тези огромни предимства на Русия, Украйна ще продължи напред през следващите седмици. И има голям шанс Украйна да успее да прекъсне критичните руски линии за доставки до Крим тази есен.“

Загороднюк каза, че онези, които публично определят едни или други графици за контранастъплението, всъщност подвеждат. „Не мисля, че украинските военни са обещали конкретни дати“, каза той. „Когато казваме, че офанзивата е „по-дълга от очакваното“, мисля, че е безопасно да кажем, че е по-дълга от очакваното от хора, които нямат нищо общо с нея.

„Имаше някои хора, може би политици, може би журналисти, може би анализатори, които казаха: „Момчета, имате два месеца.“ Защо, за бога, тези хора решиха, че имаме два месеца, или един месец, или нещо подобно?“

Тревожният звънец от Запада

Джеймс Роджърс, съосновател на базирания в Обединеното кралство мозъчен тръст Съвет по геостратегия, каза пред Newsweek , че Киев е изправен пред трудна и дългосрочна дилема.

„Руснаците се учат от грешките си “, каза той. "И очевидно те разполагат с много ресурси по отношение на жива сила, която могат да използват на място, което винаги ще усложнява нещата. Дори ако украинците могат да убият петима руснаци за всеки украинец, все пак ще останат още много руснаци за убиване до постигането на целта."

Мисля, че ние на Запад имахме малко нереалистични очаквания за скоростта, с която украинците биха могли да преминат в контранастъпление и да постигнат целите си, защото за това им трябва повече военна техника.

„Докато не бъдат осигурени тези видове оръжия, украинците винаги ще се бият по-слабо“, каза Роджърс, отбелязвайки липсата на въздушна мощ на Украйна като особен проблем. „Не бихме успели без пълно въздушно господство, така че да очакваме успех от тях е малко проблематично.“

Твърде рано е сегашната кампания да се обявява за успешна или неуспешна. Украинските войски все още водят тежки битки и напредват в някои точки по фронта от 800 мили.

Но отслабването на западната подкрепа в случай на евентуален провал на Украйна е „определено възможно“, каза Роджърс. Въпреки това, добави той, това може да "тръгне в друга посока" и да послужи като сигнал за събуждане за чуждестранните партньори да разширят военната помощ отвъд това, което досега са били готови да предоставят.

„Тук съществува риск или да настъпи много значителна неуспех, или да настъпи поредица от смазващи неуспехи“, каза Роджърс. „Всеки от тях може да не изглежда особено значим, но когато започнат да се натрупват в продължение на седмици или месеци, Украйна ще бъде в много неизгодна позиция, от която да продължи да се бори с руснаците в бъдеще.“

"Няма причина да се каже, че този конфликт няма да продължи още много месеци и години. Но с всеки месец и година, когато продължава, вероятността за руска победа се увеличава, защото Русия гарантира своите стратегически цели, въпреки че те са значително по-скромни в сравнение с това, което биха могли да бъдат през февруари 2022 г."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук