Ветеранът на сингапурския дипломатически корпус Кишор Махбубани издал новата си книга „Ще помръдне ли Западът”, пише в статия във Forbes представителят на НПО „Световен икономически форум” Филип Шетлер Джонс.
 

Според Джонс заглавието на книгата има двояко значение. Първо, Западът „помръднал” от своето доминиращо положение в света: останалите страни, приемайки в „дар западната мъдрост” – тоест „научните методи и такъв подход към държавното управление, при което управляващите се съгласяват да отговарят за своя народ, а не обратно” – го настигнали и изпреварили; с други думи Западът станал „жертва на успеха на своите идеи”.
 
Второ, Западът „помръдна” от „високомерието”, което го овладя след края на Студената война – след „победата над комунизма” западните държави „легнаха на лаврите си” с увереност, че останалите страни ще се развиват по техния модел и при това ще останат „послушни”, се казва в статията на Филип Джонс.
 
Според сингапурския дипломат, за да се върне в правилния път на развитие, Западът трябва да възприеме „минималистичния” подход. Под него Махбубани подразбира три аспекта: първо, прекратяване бомбардирането на други страни и ненамеса в тяхната политика; второ, отказване от еднолични действия, които трябва да бъдат сменени от „работа чрез международни организации, включително Генералната асамблея на ООН”; трето, да градят политика „по каноните на Макиавели” – тоест да се вземат такива решения, които да работят за дългосрочните интереси на Запада в света. Добре ще е Европа да прояви „стратегическа хитрост” и се помири с Русия, да уреди проблемите със стоящия на прага й Ислямски свят, да започне да се разбира с Китай като с икономически конкурент, а не с военен противник.
 
Както подчертава рецензентът Джонс, не е ясно дали Западът ще възприеме съветите, защото и според самия Махбубани, западните страни „остават заложници на своята убеденост, че те могат да процъфтяват само ако запазят доминиращо положение над останалите”. „За да сработят тези съвети, Западът трябва да промени виждането за себе си и за своето място в света – пише Джонс. – Навярно главното „твърдо, но справедливо послание на тази малка книга се заключава в това, че Западът губи мощ в сравнение с останалите и ако той се опитва да се съпротивлява на тази тенденция, него го чака крах и падане на самото дъно. Следователно той трябва да извлече максимална изгода от своето положение, да заеме такава позиция, че да може и занапред да процъфтява дори в по-слабо състояние.”
 
Превод и редакция: БЛИЦ