Информационният портал The National Interest публикува статия за руските подводници от ново поколение „Хъски”, които по всяка вероятност ще получат на въоръжение хиперзвуковите противокорабни ракети „Циркон”. Според експерт на изданието, това е „брак между две от най-страшни видове оръжия на Русия”.
 

„Хъски” трябва да стане подводница от пето поколение, характеризиращи се преди всичко с ниско ниво на шума. Предполага се, че тя ще бъде произведена в три варианта, като базовият модел ще има маса от 8 до 9 хиляди тона, снабдена с торпеда и мини.
 
На свой ред ракетата „Циркон” от сега е станала „руското плашило” за западните ВМС, отбелязва изданието. Тя е способна да развива скорост да 6М, а според някои медии – дори до 8 или 10.
 
Страните от Запада не веднъж са изразявали безпокойство по повод новите руски разработки. Например британският Кралски военноморски флот е загрижен, че ракетите на ПВО Sea Ceptor не са способни да прехващат свръхбързите „Циркон”.
 
Русия вече обяви, че строителството на подводници по проекта „Хъски” ще бъде заложено в държавната програма за 2018-2025 г.

Превод: БЛИЦ