Създаването на аналог на НАТО, което предполага въвеждането на войски в Украйна, ще помогне за разрешаването на настоящата криза, считат Лиз Морие Хауърд, експерт по мироопазващите операции на ООН и външната политика на САЩ, и Майкъл Едуард О'Ханлън, старши сътрудник в Институт Брукингс, в статия за списание Foreign Affairs.

Западните лидери трябва да разработят механизми за сигурност и да обмислят стратегии за подпомагане на Украйна и управление на бъдещите отношения с Русия.

По мнението на авторите, един от начините за мирно съществуване е създаването на атлантическо-азиатска общност за сигурност, която ще включва много членове на НАТО, Украйна, нейните съюзници и всякакви неутрални държави. Русия може да се присъедини към тази асоциация само "ако има смяна на властта в страната".

Тази общност, според експертите, по аналогия с алианса, може да има дългосрочна цел, но в близко бъдеще основната й задача е да контролира и легитимира безсрочното присъствие на западните военни на територията на Украйна.

Отбелязва се, че асоциацията може да се използва за постигане и на други цели, включително постигане на споразумение между Армения и Азербайджан, разрешаване на миграционната криза и борбата с тероризма.

„Тези войски – както от страни от НАТО, така и от държави извън НАТО – ще наблюдават дейностите на руските войски, ще помагат в обучението на украинските въоръжени сили, ще помагат при демобилизацията, ще наблюдават всяко бъдещо мирно споразумение и ще действат като „буферна линия“ за предотвратяване на нова руска агресия “, пише в изданието.

Тази мисия може да бъде ръководена от представител на неутрална страна, например от Индия, но в същото време в нея трябва да участват американски войници, подчертават авторите на инициативата.

"Присъствието на западни военни сили в Украйна е необходимо за възпиране. Войски от Съединените щати и други страни от НАТО трябва да бъдат разположени като част от международните сили и Съединените щати трябва да са готови да се застъпят за тях - и следователно за защитата на Украйна – в случай на нападение“, се казва в съобщението.

Експертите предлагат два варианта. Първият включва създаването, с одобрението на Общото събрание на ООН, на мироопазващи сили, на които Русия „не би могла да наложи вето“. Алтернативен подход би бил международните сили да бъдат подчинени директно на атлантическо-азиатската общност за сигурност - тогава те биха могли да бъдат разположени само с одобрението на властите в Киев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук