Според 83 на сто от българските граждани нашата страна трябва да харчи повече за отбрана, а на противното мнение са едва осем на сто, а девет процента не могат да преценят.

Това сочат данни от проучване на НАТО, включени в представения днес годишен отчет за дейността на алианса, съобщава БТА.

Според доклада нашата страна миналата година е осигурила за отбрана средства, равни на 1,54 на сто от БВП. Докладът отчита, че засега едва седем държави от алианса покриват целта разходите да достигат два процента от БВП. България изпълнява поставената от НАТО цел за поне 20 на сто дял на разходите за оборудване от общия национален бюджет за отбрана.

Отчита се повишение с осем на сто в последната година за подкрепата за НАТО сред гражданите на страните от пакта, като по последни данни у нас подкрепа изразяват 55 на сто, а 31 на сто са заявили, че са за напускане на алианса.

Над половината от участниците в проучването у нас (57 на сто) са на мнение, че членството в НАТО прави военно нападение срещу нашата страна по-малко вероятно и това очакване се споделя от все повече от останалите граждани на страни от алианса.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук