Китай активно инвестира в инфраструктура в Арктика и планира да изгради нови ледоразбивачи. Русия вече има десетки ледоразбивачи и изгражда военния си потенциал в региона.

А основният американски ледоразбивач е на повече от 40 години и скоро няма да има резервни части за него. Ето защо, както отбелязва Fox News, въпреки че американската администрация е загрижена за текущата ситуация, Русия и Китай скоро могат да надминат всички други арктически страни.

При влизането си в Белия дом, президентът Байдън се сблъска с редица проблеми, но един от тях определено не получава подходящо отразяване, въпреки че съществува отдавна, пише в статията си Fox News. Това са трудностите, които САЩ изпитват, за да осигурят своите интереси в Арктика.

Проблемите на този регион рядко попадат в медиите, предвид много по-острата ситуация в Близкия изток, със Северна Корея, Китай. Но Арктика е богата на природни ресурси, има голям потенциал в бъдеще, това е от стратегическо значение, казват експертите. А възможностите на САЩ там са изключително ограничени, предупреждават експертите, и това положение се наблюдава от поне 20 години.

Основният ледоразбивач на американския флот вече е на 40 години и Съединените щати скоро няма да имат резервни части за него, изтъква експертът, с когото е говорил авторът на статията. В същото време основните съперници на САЩ в региона, Китай и Русия, изграждат основите на присъствието си там от няколко години. Русия има десетки ледоразбивачи, Китай има три средно големи ледоразбивачи и планира да изгради по-големи.

Китай възприема Арктика като зона на възможностите, благодарение на запасите й от енергия и минерали, както и на потенциала за съкращаване на търговските пътища. По този начин Китай вече говори за „Полярния път на коприната“ в стратегическите си документи и сега активно инвестира в тази концепция.

По-специално, Китай се активизира в Арктическия съвет, където има статут на наблюдател. Той работи по търговски споразумения с арктическите страни и се опитва да купи или създаде свои собствени компании и инфраструктурни проекти в тези страни. Според експертите, именно тази дейност представлява най-голямата заплаха от Китай за САЩ в региона.

Например Китай почти закупи златодобивна компания в Канада и само действията на канадското правителство успяха да го предотвратят. Китай също се опита да построи летища в Гренландия.

Накрая той успя да придобие контролния пакет от Norwegian Airlines.

Когато се опитват да класифицират Китай като "почти арктическа страна", експертите са възмутени: арктическите държави са само осем, останалите не са арктически. Според Държавния департамент правителството на САЩ е загрижено за действията на Китай и призовава съюзниците да внимават за китайските инвестиции.

Администрацията на Байдън като цяло има доста строг подход към конфронтацията с Китай и Русия, пише авторът на статията. Експертите се страхуваха, че той ще пропусне арктическото направление и ще се съсредоточи върху борбата с изменението на климата.

Но това не се случи.

Русия от своя страна разполага с цял флот ледоразбивачи, тя е насочила вниманието си към Арктика: възстановява инфраструктурата там, по-често използва потенциала на разузнаването и противовъздушната отбрана. Тази година руските МиГ-31 прелетяха Северния полюс, а Русия публикува и видео, на което се вижда как три атомни подводници си проправят път през дебелия арктически лед.

САЩ също се опитват да поставят рекорди и да си сътрудничат със съюзниците си. Но се опасяват, че Русия и Китай могат да надминат демократическите страни в тези северни ширини. Както отбелязват те, никой няма да инвестира пари и да нараства военната си активност в арктическата зона без конкретна цел, цитира Fox News мнението на американски експерти.