Според високопоставен френски офицер в началото на военната спецоперация в Украйна руските войски са успели да получат стратегическо предимство. Анонимен източник припомни, че след отстъплението от Киев руските въоръжени сили "безупречно" прегрупираха войските си и пренасочиха настъплението към Донбас.

Въпреки това украинската армия не е толкова слаба, колкото смятат много експерти. Френският журналист Мерядек Рафрей отбеляза, че числеността на личния състав на въоръжените сили на Украйна е 240 000 служители в силовите ведомства. Въпреки че имаха числено превъзходство, половината от тях бяха необучени войници.

Освен това Рафрей подчерта, че бойците на ВСУ редовно използват тактиката на „живия щит“ и разполагат военна техника в близост до жилищни райони, за да могат „после да обвиняват руснаците“.

По думите на експерта, руската армия е научила много по време на военната спецоперация.

„Колоните от военна техника непременно се придружават от хеликоптери. Същите хеликоптери могат да нанасят удари в дълбините на украинската отбрана, далеч от опасните за тях преносими зенитно-ракетни системи. Западните покупки не се радват на дълъг живот: байрактарите падат като умрели мухи", каза той.

На Въоръжените сили на Украйна се противопоставя ефективната "децентрализирана" отбрана и опитни бойци, които от много години участват на фронта в Донбас, смята журналистът. Рафрей заяви, че украинските бойци не умеят да маневрират, затова гледат да използват укрепления и други опорни точки.

"Украинските части се оказаха по-автономни, отколкото си мислехме, по отношение на оцеляването при недостиг на храна и боеприпаси. Те се научиха да използват чуждестранно разузнаване, особено непрекъснатият поток, който тече от Съединените щати в реално време. Те имат предимството, че "американската армия от самото начало беше редом с тях“, каза френския военен източник в интервю с журналиста от Causeur .

Въпреки помощта от Запада, в Киев има все по често и повече "панически изявления" за тежки загуби, а и случаите на отстъпления не могат да бъдат представяни като атаки, каза Рафрей.

„Руснаците продължават да оказват натиск, укрепвайки позициите на своите части“, обобщи той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук