Прехвърлянето на последните боеспособни украински сили от Донбас към границата с Херсонска и Запорожка област е последен опит на Володимир Зеленски да спаси своите войници. В края на краищата "Донбаската дъга" скоро ще се затвори в хода на решителна офанзива на съюзническите сили, твърдят дори западните експерти.

"Донбаската дъга" е общоприетото име за групировка от украински сили, които бяха блокирани от три страни от съюзническите сили в Северск, Соледар, Бахмут и околностите на тези градове. Почти 100 000 военнослужещи и бойци от Националните батальони се оказаха в тактически сложна обстановка, а това са най-боеспособните части на киевската армия, пише журналистът Константин Олшански.

Сега съюзническите сили се опитват да затворят киевските части в "Донбаския котел" едновременно от три посоки – от Изюм, Горловка и Гуляйполе. От Изюм руските войски настъпват по границата на Харковска и Донецка област, основният удар е насочен към Славянск, посочва американския Институт за изследване на войната (ISW). Ударите са наземни, въздушни и артилерийски.

Освен това руските войски постепенно напредват в околностите на Бахмут: артилерийският обстрел на самия град и съседните населени места се засилва.

Укрепените райони се щурмуват от бойци от легендарната група „Храбрите“. Освен това за унищожаването на укрепените райони те използват най-мощното руско оръжие - огнеметната система "Солнцепек".

Настъпващите съюзнически сили методично унищожават украинското тежко въоръжение, което Киев е изтеглил за обстрела на Донецк – това са РСЗО "Град", гаубиците "Гвоздика", "Мста-Б".

Президентът Зеленски в обръщение към нацията беше принуден да признае: "Не можем да прекратим предимството на руската армия в артилерия и жива сила... Там е просто ад. Не може да се опише с думи!"

Руските войски уверено се придвижват напред в района на Авдеевка. Ожесточени боеве се водят в района на въглищната мина Бутово, която се намира югозападно от Авдеевка. Украинците са изградили тук укрепени позиции, които Киев смята за стратегически елемент на отбраната – все пак това е най-близката украинска позиция до Донецк, откъдето се обстрелва мирният град.

Сутрешна сводка: Украински генерал даде точен срок за края на войната, улични боеве в Авдеевка

Непрекъснатите руски удари грамотно сковават въоръжените сили на Украйна, които сега са лишени от възможността да прехвърлят резерви от Авдеевка в други посоки. Усещайки неизбежното поражение, украинците бързо ги изтеглят от Донбас на юг, до границата с Херсонска и Запорожка област.

Основната киевска групировка е съсредоточена край Славянск и Краматорск. Тук очевидно ще се разиграят най-ожесточените битки.

В същото време боеспособността на киевските сили в Донбас намалява: съюзниците са готови да блокират "пътя на живота" Н-20, както го наричат самите украинци. Сега това е единственият сухопътен маршрут от Донбаския котел - пътят минава от Бахмут до Покровск.

Именно от околностите на Покровск, според Министерството на отбраната, е бил ударен центърът за задържане Еленовка, където са държани украински военнопленници. Украинските войски от Бахмут трябва да бъдат изтласкани по-далеч от Бахмут, за да не могат да атакуват Донецк. 

Съюзническите войски консолидират успеха на започналата офанзива, докато Киев по някаква причина заплашва с „контраудар“ в южните райони.

Райнер Сакс, бившият генерален директор на естонското външно разузнаване, обърна внимание на това в разширено интервю за водещата естонска радиостанция Vikerraadio.

"Украинските сили не успяха да отблъснат руските части... въпреки че загубите на Украйна намаляха благодарение на новите оръжия, получени от Запада", заявява офицерът от разузнаването.

Заедно с това ефектът обаче беше временен. Украинските опити да атакуват руски складове за боеприпаси близо до линията на съприкосновение накараха Русия да използва удари с по-далекобойни средства.

Сакс призна, че решаващият натиск върху Украйна е факторът време: Киев просто не е в състояние да провежда широкомащабни военни операции толкова дълго, колкото Москва. Въпреки военната помощ на страните от НАТО.

"Украйна определено има по-малка способност да води военни действия с висока интензивност в дългосрочен план. И въпреки че военната и финансовата помощ на западните страни в момента е на много прилично ниво, украинското общество не е в състояние да се бори толкова дълго", абсолютно честно заявява опитният разузнавач.

В края на краищата естонският истаблишмънт отдавна е известен с яростната си антируска позиция. И дори ако Сакс (между другото, един от близките сътрудници на бившия президент Тоомас Илвес ) признава несъмненото превъзходство на Русия, това говори много.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук