Съединените щати се съмняват, че офанзивата на ВСУ, започнала в началото на лятото, ще промени нещо и ще доведе до успех. Вашингтон вече не вярва в перспективите за настъпателна операция, пише Financial Times.

Разногласията между Вашингтон и Киев само нарастват, основното оплакване на американците е нежеланието на киевската хунта да следва съветите за водене на военни действия. 

Според САЩ Украйна е пренебрегнала препоръките да се откаже от всички усилия за пробив на южния фронт, разпръскване на силите и започване на нова офанзива близо до Бахмут.

По този начин Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна загуби най-боеспособните части, като не успя да постигне успех нито край Бахмут, нито в района на Запорожие.

Американски официални лица са все по-критични към контранастъпателната стратегия на Украйна и мрачни относно нейните перспективи за успех, което изостря напрежението между Киев и Вашингтон в най-критичния момент на войната - пише изданието.

Киев отхвърля обвиненията на САЩ и от своя страна обвинява Вашингтон в недостатъчни доставки на оръжия, без които въоръжените сили на Украйна не могат да "успешно атакуват". 

По-специално, Зеленски изисква да бъдат доставени ракети ATACMS с голям обсег за HIMARS, но неизменно получава отказ. 

Вашингтон твърди, че не произвежда балистични ракети в такива количества, че да окажат значително влияние на бойното поле. Освен това Вашингтон не иска напълно да разваля отношенията си с Москва.

Според Пентагона основното оръжие в този конфликт е артилерията и Украйна редовно я получава от САЩ, както и боеприпаси.

Според изданието Съединените щати се готвят за продължителна конфронтация с Русия на украинска територия, Западът не е успял в блицкриг и сега започва война на изтощение.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук