Петкратният световен шампион по шахмат и виден руски дисидент Гари Каспаров призова ЕС да бъде бърз и решителен в действията си срещу Путин. Каспаров участва в дискусията "Изкуственият интелект и геополитическите му последствия" в Европейския парламент в Брюксел, организирана от българския евродепутат Ева Майдел.

Каспаров заяви, че в момента Украйна плаща висока цена за това, че Европа е подценила заплахата още след анексията на Крим и действията на сепаратистите в Донбас.

"Когато Путин за първи път нападна Европа през 2014-та година, аз предупредих, че той няма да спре дотам. За съжаление, много малко хора ме чуха. Днес Украйна плаща много висока цена с кръв, за да може останалите да научат урока си - диктаторите не спират, докато не бъдат спрени", подчерта той. 

Според Каспаров технологиите, в т.ч. и изкуственият интелект, дават възможност за бърза реакция. Затова той призова уроците най-сетне да бъдат научени.

"Основният урок е "Не чакайте". Действайте смело, за да изолирате и удържите диктаторите. Не чакайте първо те да действат и след това вие. Европа и Съединените щати показват постоянна слабост в това отношение" каза той.

Каспаров смята, че диктаторите не играят шахмат, а покер и блъфират.