Въвеждането на албански език като втори официален в Македония е част от процеса на разделение и поставя под въпрос съществуването на държавата Македония. Това каза пред "Фокус" ген. Кирчо Киров, бивш ръководител на Националната разузнавателна служба.
Според него това са изключително тревожни процеси, които ще се отразят на цялостната стабилност в региона. „Ние сме свидетели на едно самообособяване и самоопределяне на албанския етнически фактор на три различни територии под ръководството на Тирана, която се оформя като център, който ръководи това обособяване. Това е част от общия стремеж на албанския фактор за едно по-плътно обособяване и е част от усилията му за единна държавност.

Най-лошият сценарий е предначертаване на границите в югозападната част на Балканите и аз считам, че албанският етнос последователно се стреми към това, използвайки натрупания опит от своите действия по отношения разпадане на бивша Югославия“, коментира ген. Киров.

Той каза още, че международната общност трябва да насочи своите усилия към успокояване на албанските етнос и недопускане на военно-сепаратистки действия. Според него още дълго ще тлее и напрежението по оста Косово – Сърбия. В обозримото бъдеще около нас се очертава огнище на напрежение и службите трябва да са много внимателни, каза още ген. Киров.