Побоят над магазинера в Габрово се отличава с една особена жестокост. Това момче е налагано жестоко. Това породи негативно обществено внушение. Имаше достатъчно аргументи нападателите да бъдат задържани. Можеше да им се поиска и мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 72 часа. Това, че са били освободени е грешка на полицията, която ескалира. Това каза бившият директор на НСБОП и на БОРКОР ген. Румен Миланов в предаването "Офанзива" пред Канал 3.

„Това показа, че е натрупано напрежение в обществото по отношение на този етнос“, добави той. Миланов поясни, че не всички роми са лоши и даде пример със семейства, които са трудолюбиви. „Но голяма част от този етнос имат усещането за беззаконие. Това започва още от семейството, продължава през образованието и се натрупва. Тези хора остават неграмотни, не могат да работят и започват да крадат. Ако сме сериозна държава трябва да подходим глобално към вкарването в рамките на правовия ред на този етнос. Тези хора са изпуснати от 30 години“, коментира бившият директор на НСБОП.

По думите му трябва да се обърне внимание на самотните майки, които сами се справят с трудностите. Той определи майките, които имат повече от 5-6 деца като индустрия. „Всички тези проблеми трябва сериозно да бъдат обмислени“, посочи той.
„Габрово е един много спокоен град. Нивото на организираната престъпност беше минимално. За да се стигне до бунт, значи нещо се е нагнетило“, каза още Румен Миланов.