Това струпване на журналисти около заподозрян един ден може да доведе до нещо лошо. Няма никаква защита на свидетеля. Бягството е много тежко престъпление. Контролът вътре в затвора е слаб. Говори се, че се внасят наркотици, телефони, проститутки и хората започват да вярват.Имало е случаи, в които хората са излизали нощно време, каза каза в предаването „Денят на живо”, бившият директор на Националната полиция, ген. Васил Василев.

"Случая е показателен, че трябва да се направи много сериозна реформа. Мястото на този обект не е в центъра на София. Това е едно петно за столицата. Трябва да се пренесе на удобно място съобразено с европейските условия. Недопустимо е, че осъден на 26 години затвор работи в кухнята. Не трябва да има допир до ножовете, а трябва да излежава присъдата си в по-строг закон. Изпратена е информация за бягството и не е взето под предвид. Това е безхаберие" , каза Василев. 

От това, което съм чел единият затворник е комбинативен, умел, добре подготвен и опасен. Той е надхитрил всички като е излязъл от главния вход. Надзирателите нямат право да носят оръжия при лишените от свобода. Те разполагат с палки, защото ако носят оръжия могат да им бъдат отнети при едно групово нападение. Постовият не е могъл да стреля, защото е имало хора, но става въпрос за лична преценка. В закона пише, че по бягащи може да бъде използвано оръжие. Наблизо има хора и не се знае къде може да рекушира някъде и да има убити , категоричен беше той.

МВР няма задача по охраняването на такива обекти, но могат да работят в тясно взаимодействие с колегите си. Вътре в затвора има служители по режима и психолози, които могат да уведомят за поведението на затворника, което може рязко да се е променило. Трябва да се знае кои близки му идват на свиждане, какво му се носи от тях и как се държи спрямо другите лишени от свобода,каза още Васил Василев.