"В българските политически драми има засилен американски интерес". Това каза пред  Валентин Вацев, геополитически анализатор, предаде „Фокус“.


Той подчерта, че руска връзка със ставащото в България няма, тъй като руските проблеми, които трябва да се решат до към 2024 година и нито ден по-късно, предстоят да бъдат решавани.

„След катастрофата на американските ястреби в Сирия и Кабул, трябва да се спази правилото, че на американските ястреби трябва да им се даде ъгълче, където да стягат сили и да се готвят за война.

Балканите и Черноморската зона, заедно с Калининградска област, са зоната, в която американският ястребов интерес ще се реализира тази и следващата година“, коментира геополитическият анализатор.

Според Валентин Вацев основната идея на новия политически проект е създаването на комуникативен център на българския политически живот, който е отсъствал до момента.

„Тази партия се предполага, че ще постигне няколко разностранни цели, като ефектът ще бъде сумарен.

Първо - ГЕРБ трябва да се освободи от германския си калъп и да стане напълно проамериканска партия.

Второ - БСП трябва да се разцепи, тъй като проблемите не са толкова в нейното ръководство, колкото в идейната основа.

Трето - Смачкване на ИБГНИ, която няма да има шансове в условията на новото партийно присъствие и сближаване със степен до сливане с „Демократична България“.

И пето - много сериозни проблеми откъм идеологически и политически интегритет на ДПС.

Крайната цел на всички тези преобразувания е да се получи комуникативен център, който да е готов да се превърне в гръбнак на бъдещо парламентарно мнозинство, което да крепи жизнеспособно правителство“, подчерта анализаторът.

По думите на Валентин Вацев всяко следващо българско правителство ще следва и работи за постигане на трите цели на Държавния департамент - край на проблемите с Македония, приемане на Истанбулската конвенция и подготовка на България за прифронтова зона в бъдещите военни конфликти с Руската федерация.