Нови арести в България - така е озаглавена кореспонденцията на Михаел Мартенс в днешния брой на германския Франкфуртер Алгемайне Цайтунг. Подзаглавието гласи: Обвинения срещу втория по богатство човек в страната.
В началото на статията авторът съобщава фактите от вчерашния ден: задържането на Ковачки и паричната гаранция от 150 хиляди евро, обиските в негови фирми, обвинението в данъчни измами. Мартенс описва Ковачки като втория по богатство човек в България със 700 милиона долара и като бизнесмен с интереси най-вече в областта на енергетиката, банковото и застрахователното дело, който обаче се занимава също с туризъм и цигари. По-нататък в статията четем:

Олигарх с претенции за политическа власт

"Той е един от олигарсите, които се опитват да превърнат икономическото си влияние в политическа власт чрез основаването на собствена партия. Ковачки е мозъкът и финансистът на новооснованата партия "Лидер", която се надява догодина да влезе в парламента. А това би променило баланса на силите там.

Някои наблюдатели смятат, че тъкмо това е същинската причина за акцията срещу Ковачки, макар че според сегашните проучвания не е много вероятно "Лидер" да влезе в парламента. Формално партията се обявява за либерална и проевропейска, защитаваща интересите на средната класа в България" - отбелязва германският вестник ФАЦ.

Вестникът припомня, че Ковачки е следвал квантова електроника в Ленинград, че е търгувал с руски партньори и е спечелил доста от приватизационни сделки в края на 90-те години. Михаел Мартенс отбелязва още апелите на Ковачки да се зачитат българските бизнесмени при приватизационни сделки и обръща внимание на конфликта му с няколко български застрахователни компании заради пенсионните осигуровки на негови служители.

Евентуални политически мотиви

След като припомня за неразкритото убийство на един от най-близките му сътрудници, ФАЦ обобщава:

"Ако се абстрахираме от евентуалните политически мотиви, ударът срещу империята на Ковачки се вписва в поредицата от ясно различими усилия на българското правителство напоследък да преследва корупцията и организираната престъпност.

Доскоро тези усилия не бяха достатъчни, така че през юли Европейската комисия спря помощни програми за България на стойност 500 милиона евро", обобщава ФАЦ. /ДВ