Едногодишно разследване на Германското външно разузнаване (БНД)  не откри доказателства за намеса на Кремъл в германската вътрешна политика, съобщи "Политико", като се позовава на "Зюддойче цайтунг".

Немското разузнаване не е намерило конкретни факти, които да доказват задействането на дезинформационни кампании, насочени срещу правителството в Берлин, и е взело решение да не публикува 50-страничния доклад по разследването, за да не се изострят отношенията с Москва.

Службите близо една година се опитваха да си отговорят на важен въпрос – действа ли дългата ръка на Кремъл на немска територия?

Канцлерът Ангела Меркел разпореди разследване след случая „Лиза“, който обтегна отношенията между Берлин и Москва. Първоначалната информация, че 13-годишното момиче с руски корени е било изнасилено от бежанец, бе упорито отричана от германските власти. 

Родиха се съмнения, че Русия може да е режисирала протестите, надигнали се след това. Последваха и дипломатически стрели между двете страни. Германия призова Русия да не политизира случая.

Германските служби са разтревожени в месеците преди ключовите парламентарни избори, че може да има външни кибератаки и опити да се повлияе на общественото мнение. Това стана след като предишната администрация на САЩ са предаде на няколко европейски държави таен доклад за кибератаките по време на предизборната кампания в страната, за които Вашингтон обвинява Москва, опасявайки се, че същото ще се случи и преди изборите в редица европейски държави, припомня "Политико". Тази година предстоят избори в Германия, Франция, Холандия и Норвегия, отбелязва изданието.

В доклада на разузнаването се казва, че Русия е тръгнала по „път на конфронтация“ срещу Германия от 2014 година, а Sputnik News и RT Deutsch са „оръжията“ й в тази посока. Към момента обаче няма доказателства, че Русия се меси в делата на Германия, гласи документът.