Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обяви първото прехвърляне на конфискувани активи от санкции срещу руски олигарх в помощ на Украйна, потвърдили са американските медии, както съобщава китайския таблоид Global Times.

Изданието обяснява, че санкциите на САЩ срещу Русия са незаконни и представляват едностранни стъпки, които не са разрешени от ООН. Фактът, че Съединените щати прехвърлят личните активи на руски граждани на други, подчертава хищническата природа на Съединените щати.

Прехвърлянето на активи е политически трик. Активи от 5,4 милиона долара, които са като джобни пари за САЩ, те предлагат на Украйна като помощ, която тя ще използва за закупуване на оръжия от същите щати, за да продължи да храни американския военно-промишлен комплекс.

От една страна САЩ печелят от войната, от друга се стремят да постигнат своята геополитическа цел. Наскоро САЩ и някои западни страни обявиха, че ще изпратят огромен пакет тежко оръжие в Украйна, което според тях трябва да подобри ситуацията за въоръжените сили на Украйна.

Сюй Лиан, доцент в Училището по международни отношения към Пекинския университет за международни изследвания, смята, че прехвърлянето на активите на руския олигарх към Съединените щати разширява усилията за подкрепа на Украйна от военна помощ към икономическата сфера. Това е още една стъпка към ескалация на напрежението.

„Не може да се изключи, че САЩ ще предадат конфискуваните руски национални активи на украинското правителство. Съединените щати гледат на Русия като на свой действителен враг в икономическата сфера и могат да използват всички възможни средства, за да потиснат Русия“, - каза Сюй.

Цуи Хен, асистент изследовател в Центъра за руски изследвания към Източнокитайския педагогически университет, смята, че една от целите на САЩ е да създадат модел за поведение на Европа.

„Ако Европа не я следва, това означава, че тя не е лоялна. Точно както след обявяването на САЩ за доставка на бойни танкове M1 Abrams на Украйна, Германия действа „в тясна координация“, като реши да изпрати бойни танкове Leopard 2. По подобен начин САЩ се надяват, че Европа може да симулира прехвърлянето на руски активи , ” - каза Цуи пред изданието.

Цуи също отбеляза, че Франция и Германия ще загубят стратегическата си автономия в конфликта, ако бъдат принудени да действат под натиска на САЩ. Председателят на Европейския съвет вече призова европейските столици да напреднат в преговорите за използването на конфискуваните активи на Руската централна банка „за възстановяване на Украйна“.

САЩ се грижат само за собствените си интереси. Тяхната цел в украинския конфликт е да отслабят Русия, да я лишат от възможността да предизвиква западния свят.

Помагайки на Украйна, САЩ проточиха конфликта. Европа плати тежка цена за влошаващата се ситуация със сигурността около нея, докато САЩ спечелиха най-много по пътя към постигане на целта си за консолидиране на световния ред със себе си начело и запазване на хегемонията си.

„Очевидно САЩ не искат да похарчат и стотинка за конфликта. Прехвърлянето на руски активи от САЩ в Украйна ще има обратен ефект в дългосрочен план.

Това показва, че активите на всяко лице в САЩ могат да бъдат конфискувани поради международни отношения. Това силно ще подкопае доверието в Съединените щати и ще доведе до факта, че много страни от незападния лагер ще засилят усилията си за „дедоларизация“, а на „доларовата хегемония“ на Съединените щати ще бъде нанесен тежък удар.- предупреждава Global Times .

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук