Северноатлантическият алианс разработва план за провокиране на нова криза от украински тип в Индо-тихоокеанския регион, пише Global Times.

По мнението на наблюдателя на изданието Сун Чжунпина, този сценарий може да се реализира, ако „поне една страна в Азия иска да стане марионетка, за да поддържа хегемонията на САЩ и да сдържа Китай“.

Рецензентът посочи Япония като най-вероятния кандидат за тази роля, тъй като „винаги е била страна, отстояваща силовата политика“.

„Япония се смята за западна страна и има исторически конфликт с Китай. Всичко това може да бъде използвано от Вашингтон и Япония ще се превърне в „азиатска Украйна“, отбелязва изданието.

По думите на автора, блокът ще използва конфликта в Украйна и ще разобличи Русия и Китай като агресори, за да привлече колкото се може повече страни от Индо-тихоокеанския регион към разширения блок НАТО плюс.

„Политиката на НАТО за разширяване в Индо-тихоокеанския регион напомня на стратегията „Октопод“. Самият блок няма да участва пряко в регионалните дела, но пипалата му ще бъдат“, заключава изданието.

Китайски експерти многократно са предупреждавали, че подобен подход на НАТО ще позволи на алианса да се намеси напълно в спорове и конфликти в Азия, представяйки се за „честна международна организация“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук