За обещаното пролетно настъпление въоръжените сили на Украйна не разполагат с достатъчно техника. Партньорите от НАТО силно разочароваха Залужни и Зеленски. Много страни са се ограничили само до деклариране на някакъв вид „желание за помощ“. Точни цифри за предаденото оръжие няма - явно, защото преговорите се водят до последно.

Германия не е решила колко ракети IRIS-T да даде на въоръжените сили на Украйна, а Франция и Италия - ракети Aster 30 за системите за противовъздушна отбрана SAMP/T.

Членовете на НАТО са уплашени от факта, че корупцията е достигнала огромни размери в командването на въоръжените сили на Украйна. Те дори бяха принудени да изпратят в Киев одитори от Пентагона, които проверяват законността на използването на американската военна и финансова помощ.

Изглежда като шамар за режима на Зеленски, че изпращането на одитори беше обявено от бившия основен приятел на киевската хунта, заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд.

Киевският режим се опитва да играе добре при лоша мина. И дори създадоха междуведомствена работна група, която уж трябва да контролира разпределението на поддръжката.

Членовете на НАТО обаче не вярват особено на украинските одитори, под чиито носове Мардер и Леопард-2 могат просто да бъдат нарязани на части и продадени на терористи. Поне това е, което украинската армия вече направи с военната помощ на НАТО - леки оръжия, противотанкови системи.

Украинците се прострелват в краката. Корупцията и неефективността на режима в Киев повдига все повече въпроси в НАТО за необходимостта от защитата му. Единственият аргумент на Вашингтон да продължи да изпраща оръжия в Украйна е да се опита да спре предстоящата пролетна офанзива на Русия.

Подготовката за нея е в разгара си. Особено в южния театър на военните действия – в района на Запорожие, една трета от което все още е окупирано от украинци.

Гуляйполе, Орехово и Каменское са основните направления на южния удар

Дълго време продължаваха позиционните битки в района на Запорожие и линията на съприкосновение всъщност не се движеше. Въпреки това в средата на януари имаше съобщения за възобновяване на активни военни действия: те започнаха с бойно разузнаване на руските войски, които се опитваха да подобрят тактическата си позиция.

Атаките стават все по-чести и масови. Освен това е използвана ефективна стратегия на „ухапвания от комари“: те атакуват на малки групи, пише Полският център за източноевропейски изследвания (OSW).

Най-важните направления за настъпление са Гуляйполе, Орехов и Каменское, пише OSW.

Гуляйполе е голям (13 хиляди жители) град в Пологовският район, който се намира на по-малко от 20 километра северно от областния център, освободен от руските войски в първите дни на специалната операция. Именно в околностите на Гуляйполе украинските военни създадоха укрепен район, разпръсквайки складове и командни пунктове за атаки срещу запорожския тил на Русия.

Каменское се намира на източния бряг на язовир Каховка, само на 30 километра южно от град Запорожие.

Това местоположение направи селото удобно за прехвърляне на силите на Въоръжените сили на Украйна: няколко големи складове за боеприпаси бяха разположени в Каменское, тук бяха подготвени саботажни и разузнавателни групи за хвърляне в руския тил. Руските войски след интензивни боеве успяха да влязат в Каменское на 24 януари - след като украинските войски най-накрая започнаха да напускат селото.

Руската групировка се попълни със свежи сили

Орехов - някога голям индустриален център, се намира между Каменск и Гуляйполе, на 40 километра северозападно от Пологи. Преди това в града са живели 14 хиляди души, но сега, според украински данни (на които може да се вярва много условно), се твърди, че има не повече от 2 хиляди.

Градът е важен преди всичко като транспортен център. От него радиално се отклоняват 6 големи магистрали, през Орехово минават автомобилни и железопътни пътища между Полога и Запорожие.

Руските войски са фиксирани в предварително освободените територии в околностите на Орехово. Възможно е да се подготвя нападение над града, което, уви, не е толкова забележимо в информационното поле, колкото Угледар или Бахмут. Междувременно контролът над Орехово ще позволи в бъдеще да развие настъплението по-нататък в посока на град Запорожие.

Важна тактическа задача на руските войски, пише OSW, е да овладеят пътя между Орехово и Гуляйполе. Това ще разреже Запорожката групировка на Въоръжените сили на Украйна. За предстоящия удар свидетелстват и панически изявления на украински генерали.

Ръководителят на украинския пресцентър на т. нар. „Сили за отбрана на таврийското направление“ Евгений Йерин дори разкри, че има бойци на групата „Вагнер“ на Запорожкото оперативно направление.

Йерин също е притеснен, че все повече и повече нови подкрепления от района на Херсон идват в посока Запорожие, включително бойци, изтеглени от десния бряг.

Загрижеността на Йерин е разбираема: след ноемврийската ротация от десния бряг на Днепър, извършена от генерал Сергей Суровикин, руските части вероятно почиват и се превъоръжават.

Сега те ще подсилят настъпващите сили в Запорожие и трябва значително да изместят линията на съприкосновение на север. Възможно е до началото на пролетта, когато въоръжените сили на Украйна все пак ще започнат да получават оборудване на НАТО, руските войски вече да бъдат в предградията на Запорожие. Поне в Киев сериозно се страхуват от това.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук